Izložba Borisa Lukića NATURALIS (VOL1)

Izložba Borisa Lukića NATURALIS (VOL1)
čet, 13. jun 2024 - pet, 28. jun 2024
Beograd,

U Bioskopu Balkan, u četvrtak, 13. juna otvara se dugo očekivana izložba Borisa Lukića, NATURALIS (VOL1). Izložba pravi presek višegodišnjeg rada i obuhvata slike, akvarele na ručno pravljenom papiru, skicen blokove i pripremne serije crteža kojima Lukić manifestuje svoju posvećenost i strast ka klasičnom slikarskom postupku ali nas i uvodi u detalje, intimu ateljea kroz predmete i ambijent koji ga okružuju. Metod koji Boris primenjuje, u svom trajanju, ponavljanju i higijeni mesta, njegov atelje je čista uređena laboratorija, koja stvara sigurnost dela i radnje.

U tekstu izložbenog kataloga, koji potpisuje drugi slikar - u formatu komentara, slikar o slikaru - Nemanja Mate Đorđević, u pregledu tema koje Lukić istražuje u svojim serijama, Telo (ili Otkrovenje) Flora i fauna (Žena-Lobanja-Anima) navodi se: „ako njegovo stvaranje nazovemo osećanjem ili svešću, vrlo brzo ćemo saznati da on svoje postupke nateže na strune unapred pripremljenog terena – iščitanog, zamišljenog ili predviđenog, pokušavajući da nas smesti iznad uslovljenog shvatanja sopstvenih tema. To odstojanje od teme pojavljuje se poput pretnje, a načelno kao naizgled haotična funkcija filigrantski brušene mašte koja nas draži na ivici sna, jave, realnosti, fikcije i prikaza...Dakle, platno interpretira predtekst, vlastitu ivicu i artikulaciju, označujući zanat autora i njegove posledice kroz teksture ili otisak. Slikar taj svoj „rub i oblik“ poteza pretvara u „detonaciju“! U beskrajnost ritma, preskoka – margine – pauze – zasićenja – zaronjenosti kretanja ili krštenja. Upravo taj Lukićev kist uspeva rasplesti čvorove koji ne samo da su evidentni na platnu već u ovim rečenicama uzimaju danak svojim upaljivim tonom.“

Biografija / Boris Lukić je rođen 27. februara 1985. godine u Sarajevu (Bosna i Hercegovina) i živi u Novom Sadu (Srbija) od 1998. godine.

Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2007. godine, a magistrirao 2015. godine, sa specijalizacijom u slikarstvu. Lukić je postao član ULUS-a (Udruženje likovnih umetnika Srbije) 2008. godine, nakon diplomiranja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2007. godine.

Foto Jovan Radović.


Balkan
Braće Jugović 16, Beograd
<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..