Otvaranje izložbe umetničke keramike „U dijalogu“

Otvaranje izložbe umetničke keramike „U dijalogu“
čet, 30. maj 2024 - uto, 25. jun 2024
Beograd, Srbija

Pravci i tendencije srpske keramike od 1937. godine do danas Izložba U dijalogu iz zbirki Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu i Narodnog muzeja u Aranđelovcu, autorski projekat kustoskinja, Jelene Popović i Tanje Vićentić, prati četiri tematska narativa, ali i hronološki okvir razvoja keramike u Srbiji od 1937. godine do danas. Osnovna ideja je da se prikažu glavni pravci i tendencije u domenu umetničke keramike, pa su izabrani najreprezentativniji predstavnici određenih celina: Elementi tradicije u službi novih ideja, Priroda kroz formu i materijal, Transformacija od predmetnog do apstraktnog i Nova značenja.

Cilj izložbe je da se kroz različite diskurse pokaže transformacija umetničke keramike u Srbiji tokom 20. i početkom 21. veka, i razvojni put tokom kojeg je keramika od utilitarnog predmeta postala deo proširenog polja vizuelnih umetnosti.

Različiti aspekti afirmacije i razvoja keramike na ovim prostorima bili su uslovljeni delatnošću muzejske prakse Muzeja primenjene umetnosti, kao i delatnošću Sveta keramike, simpozijuma keramičara, koji se održava u okviru Smotre jugoslovenske umetnosti Mermer i zvuci iz Aranđelovca od 1974. godine do danas.

Na izložbi će biti prikazani radovi koji su retko izlagani poput panoa Ivana Tabakovića „Hrvatsko proleće“ 1937. i radova inostranih umetnika koji su gostovali na simpozijumu „Svet keramike“ i ostavili neizbrisiv trag na srpske umetnike. Izložbu prati dvojezični katalog u izdanju Muzeja primenjene umetnosti sa (stručnim/autorskim) tekstovima viših kustoskinja – Jelene Popović, iz Muzeja primenjene umetnosti, i Tanje Vićentić iz Narodnog muzeja u Aranđelovcu, kao i muzejske savetnice Muzeja primenjene umetnosti Bojane Popović.

Tokom trajanja izložbe publika će imati priliku da se kroz prateći program u vidu stručnih vođenja, predavanja i radionica upozna sa dragocenim kulturnim nasleđem dva muzeja, kao i sa mogućnostima i kreativnim potencijalom keramike. Javnost će o svemu biti blagovremeno obaveštavana putem medija, sajta i društvenih mreža Muzeja primenjene umetnosti.

Izložba će biti otvorena 30. maja u 18 časova u Muzeju primenjene umetnosti, a trajaće do 25. juna 2024. godine.

Autorke izložbe: Jelena Popović, viša kustoskinja MPU i Tanja Vićentić, viša kustoskinja NMAR

Realizacija: Muzej primenjene umetnosti, Beograd i Narodni muzej, Aranđelovac

Pokroviteljstvo: Ministarstvo kulture Republike Srbije


Muzej primenjene umetnosti
Vuka Karadžića 18, Beograd
<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..