KONCERTI “GARDEN SESSIONS” U BOTANIČKOJ BAŠTI

KONCERTI “GARDEN SESSIONS” U BOTANIČKOJ BAŠTI
uto, 25. jun 2024, 20:30 h - pet, 26. jul 2024

Garden Sessions koncerti u Botaničkoj bašti “Jevremovac” koji provereno privlače veliku pažnju publike i važe za jedno od najatraktivnijih letnjih dešavanja u Beogradu, održavaju se četvrti put ove godine. Centar beogradskih festivala koji je organizator koncerata u Botaničkoj bašti priprema sjajne događaje koji će se u junu desiti u ovoj letnjoj muzičkoj oazi glavnog grada. Koncerti počinju u 20.30 časova. Ulaznice se mogu nabaviti onlajn na tickets.rs i na Ticket Vision prodajnim mestima (među kojima su TC Ušće i Cvetni trg).

Po nešto višoj ceni ulaznice će se prodavati i na samo veče održavanja koncerata, na koje će publika ulaziti iz Takovske ulice u Botaničku baštu.

Koncert AMADU I MARIJAM
25.06 u 20.30h

Već preko 40 godina Amadu i Marijam radosno kombinuju svoju ljubavnu priču sa muzičkom karijerom, postajući, diskretno ali sigurno, najpoznatiji ambasadori malijske i afričke muzike širom sveta – zlatni status koji nose sa poletom i razigrano ga potvrđuju sa svakim novim albumom.

Sarađivali su sa mnogo različitih ljudi i radili sa producentima, naizgled veoma udaljenim od njihovog sveta, poput Dejmona Albarna (Damon Albarn) iz Blura (Blur) ili Manu Čaoa (Manu Chao). Pozivali su najbolje izvođače koji stvaraju pop muziku sutrašnjice da učestvuju u izvođenju njihovih živahnih pesama u duhu narodne muzike (Santigold, TV On The Radio, the Yeah Yeah Yeahs), a njihove pesme su remiksovali Jiksek (Yuksek), Vitalik (Vitalic), Henrik Švarc (Henrik Schwarz), Majk Snou (Miike Snow) i Ešli Bidl (Ashley Beedle), prenoseći ih na plesni podijum i naglašavajući njihov suštinski plesni kvalitet. Svirali su na najvećim svetskim festivalima, od Koačele do Glastonberija, i bili predgrupa velikim bendovima kao što su Kold plej (Coldplay) i Sizor sisters (Scissor Sisters).  
Obogaćujući svoj afro-pop novim pigmentima, predstavljajući svetu bogatstvo i suptilnosti afričke muzike, ovaj duo je doveo afričku muziku na top liste i plesni podijum. Inspirisali su mnoge umetnike da mešaju afro i elektro zvuk, kao što su Em-Ejč-Di (MHD), Di-džej Mudžava (DJ Mujava), Awesome Tapes From Africa, For Tet (Four Tet) ili Džejmi Eks-Eks (Jamie xx). Ovo je dokaz da, ako su osamdesetih godina neki umovi maštali o Sono Mondiale (svetski zvuk), Amadu i Marijam su to pretvorili u stvarnost

Koncert SANANDA MAITREJA
26.06. u 20.30h

Rođen u Njujorku i odrastao u Americi, Sananda Maitreja se predstavlja kao umetnik, kompozitor, aranžer, producent, multiinstrumentalista, preduzetnik i postmilenijumski roker. Svira na osnovnim instrumentima roka: bubnjevi, bas, gitara i klavijature, kao i nekoliko drugih instrumenata, od početka svoje profesionalne karijere sam piše, aranžira i producira svu svoju muziku, a sarađuje i sa drugim vrhunskim umetnicima i producentima.  

Bogatu karijeru započeo je 1987. kada mu je debitantski album „Introducing the Hardline” doneo međunarodni uspeh. Nagradu Gremi osvaja 1988. kao najbolji muški vokalni izvođač ritma i bluza, dok se u junu 1988. pojavljuje se na naslovnoj strani magazina „Roling stoun“ i nominovan je za nagradu Brit u kategoriji „najbolji međunarodni novi izvođač“.

Narednih godina objavljuje tri studijska albuma: „Neither Fish nor Flesh” 1989, „Symphony or Damn” 1993. i „Vibrator” 1995. Na  ovim albumima se nalazi mnogo poznatih pesama,  među kojima muzika iz legendarnih holivudskih filmova, kao što su  „Policajac sa Beverli Hilsa 3“, „Visoka moda“, „Obećana zemlja“ (Bastarden), „Fanatik“, „Shake, Rattle & Roll“, „Frenki i Džoni“… Ovdašnjoj publici je Sananda Maitreja (sa umetničkim imenom Terence Trent D’Arby na početku karijere) poznat po čuvenim hitovima kao što su : Sign your name, Rain, Wishing well, Delicate, Holding on to you, Dance little sister, If you let me stay.. i dr

Sa 33 godine, uzima ime Sananda Maitreja, koje za umetnika predstavlja novu polaznu tačku, a 2001. godine to postaje i njegovo zvanično ime. Njegov peti album “WildCard!”, označio je njegov novi početak kao nezavisnog umetnika. Nakon ovoga, usledilo je nekoliko albuma, a na većini svojih albuma Maitreja svira sve instrumente.  Najnoviji dupli album „Pandora’s PlayHouse” objavljen je 15. marta 2021. Remasterizovano digitalno izdanje u Dolbi Atmos tehnologiji njegovog kultnog albuma „Introducing The Hardline” objavljeno je 8. jula 2022.   
    
Maitreja je  2023. godine objavio dokumentarni film i album uživo „Welcome To The MadHouse: The Costa Rica Sessions”, koji je osvojio  nagradu za najbolju muziku za dokumentarni film na Kiez filmskom festivalu u Berlinu 2023. i nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac na International Gold Awards 2023.  

Svoju muziku predstavlja kao postmilenijumski rok, a njeni glavni elementi su srce i duša, njena priroda je strast, hrabrost i radoznalost. Maitrejina vizija postmilenijumskog roka je muzika bez ograničenja i marketinških pritisaka. Ta muzika ne priznaje nikakva pravila, već joj je samo cilj da navede slušaoca da se vrati svom srcu, da ga podstakne na razmišljanje i ponovo ga približi njegovim pravim osećanjima.  Njegova muzika kombinuje sve žanrove koje je umetnik voleo od detinjstva: operu, kantri, klasiku, džez, bluz, gospel, pop, rege, kao i rok.

Maitreja će u proleće 2024. objaviti svoj trinaesti studijski album „The Pegasus Project: Pegasus & The Swan”.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..