Veče muzike FILIPA GLASA U Beogradskoj filharmoniji

Veče muzike FILIPA GLASA U Beogradskoj filharmoniji
sub, 1. jun 2024

Vodeći beogradski muzičari, pijanista Vladimir Milošević i violončelista Nemanja Stanković, dobitnici Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ za 2023. godinu za muzičko i muzičko-scensko stvaralaštvo kao članovi Klavirskog trija „Corda“, predstavljaju se novim koncertnim programom 1. juna u Sali Beogradske filharmonije, izvodeći muziku slavnog američkog kompozitora Filipa Glasa. Koncert je deo programa Devete međunarodne konferencije „Minimalistička prožimanja“, koja se ove godine prvi put održava u Beogradu i uopšte u Jugoistočnoj Evropi.

Zahvaljujući svojim operama kao što je „Ajnštajn na plaži“, koja je sa velikim uspehom izvedena 1976. godine na 10. BITEF-u, saradnjama sa brojnim umetnicima među kojima su Leonard Koen i Dejvid Bouvi, kao i filmskoj muzici koja uključuje nominaciju za nagradu „Oskar“ za film „Sati“ (The Hours), Filip Glas (1937) izvršio je izuzetan uticaj na muzički i intelektualni život našeg doba.

Na programu koncerta su neka od najpoznatijih Glasovih ostvarenja, originalno pisana ili aranžirana za ove instrumente, kao što su odlomci svite Glassworks, numere iz muzike za film „Sati“, Etide za klavir i Songs & Poems za violončelo.

Konferenciju „Minimalistička prožimanja“, koja će ugostiti oko stotinu delegata iz celog sveta, organizuju Srpska akademija nauka i umetnosti, Muzikološki institut SANU, Društvo za minimalističku muziku, Centar beogradskih festivala – CEBEF i Muzička škola „Mokranjac“ iz Beograda.

Konferenciju i koncertni program podržali su Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, SOKOJ, Univerzitet Emori iz Atlante (Džordžija, SAD) i Evropska komisija putem programa Erazmus Plus (Erasmus+).

Ulaznice za koncert po ceni od 700 dinara se prodaju na blagajni Sale beogradske filharmonije,  kao i onlajn putem sajta www.bgf.rs

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..