SALON OF EXCELLENCE - LE MANI DI NAPOLI u BEOGRADU

SALON OF EXCELLENCE - LE MANI DI NAPOLI u BEOGRADU
sre, 15. maj 2024 - čet, 16. maj 2024
,

15 I 16 MAJ, ITALIJANSKI INSTITUT ZA KULTURU - Salon of Excellence, je manifestacija koju je 2011. osnovao Aleksandar Đorđević ispred DeGorsi Luxury consulting. Događaj je osmišljen kao platforma usmerena ka valorizaciji i promociji ručno rađenih proizvoda najvišeg kvaliteta i elegancije. Tokom prethodnih zdanja ove manifestacije – održanih u brojnim modnim centrima među kojima su Firenca, Milano, Pariz, Beč, Njujork, Zagreb, Opatija, Porto Montenegro – predstavljeni su neki od najznačajnijih artizana današnjice, majstora ručnog rada, i njihove kreacije koje su u potpunosti ručno izrađene, a iz segmenta muske elegancije , odela po meri , cipela po meri, kosulja i aksesoara, satova, nakita itd..

Ove godine, 2024te, novi Salon of Excellence (Salon Izuzetnosti) u Beogradu je posvećen umetnicima ručnog rada - artizanima iz NAPULJA, članovima prestižne organizacije LE MANI DI NAPOLI (Ruke Napulja), koja okuplja najznačajnije majstore ručnog rada iz Napulja i Italije u domenu muške elegancije, a koji su najbolji predstavnici HAND MADE IN ITALY. Ceo dogadjaj, DeGorsi Luxury Consutling realizuje u saradnji sa Ambasadom Italije u Srbiji i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu – a održava se u okviru manifestacije Italian Fashion in Belgrade, kao važna promocija kulture Italije, u čijem su središtu izvanredni ručno rađeni napoletanski i italijanski  odevni predmeti. Pokrovitelji dogadjaja su Banca Intesa i Unicredit.

Tokom otvaranja, u sredu 15.maja od 18 sati, u Italijanskom Institutu za Kulturu u Kneza Milosa 56, zvanice ce imati mogucnost da uzivaju u izlozbi najluksuznijih odevnih predmeta rukom radjenih u Napulju po izboru kuratora izlozbe Salon of Excellence / Le Mani di Napoli, Aleksandra  Djordjevića,  koji će tokom večeri moderirati i simpozijum na temu RUČNI RAD U ERI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE (AI) uz ucešće dole navedenih artizana, majstora rucnog rada. Uvodnu rec ce odrzati poznati modni ekspert, esteta i predsednik organizacije Le Mani di Napoli, gospodin Giancarlo Maresca.

Nakon prvog dela u 19 sati cemo zvanicno otvoriti izlozbu LE MANI DI NAPOLI ( Ruke Napulja) u Beogradu, gde cemo predstaviti majstorstvo muske elegancije, rukom radjene od strane najprestiznijih artizana u Napulju, koji promovišu umetnost rucnog rada i muške elegancije širom sveta. Ovom prilikom, osnivaču organizacije LE MANI DI NAPOLI, poznatom esteti i uredniku svetski poznatog magazina ARBITER, Giancarlo Maresca ce biti dodeljeno i priznanje MASTER OF ELEGANCE, koje organizacija DeGorsi dodeljuje najznačajnijim ličnostima iz sveta elegancije i promoterima vrednosti ručnog rada, od 2016 godine.

Na izložbi Salon of Excellence ce biti predstavljene kreacije sledecih artizana i kuca vrhunske muske elegancije: odela Sartoria Formosa, košulje Alberto Nolano, rukavice Gala Gloves, cipele Paolo Scafora, pantalone Alberto Voglio, odeća od kože Melina Napoli, aksesoari Barbarulo Napoli, odela Sartoria Sabino, odela Sartoria Dalcuore, kravate Calabrese.

Drugog dana manifestacije Salon of Excellence, cetvrtak 16.maj od 10 -12 h,  takodje u Italijanskom Institutu za Kulturu u Kneza Milosa 56, majstori/ kreatori elegancije iz Napulja ce odrzati ARTISANAL WORKSHOP sa studentima beogradskog Fakulteta Savremenih Umetnosti u klasi profesorke Sonje Krstić.

Beogradskoj publici će se lično predstaviti sledeći napuljski artizani, majstori rucnog rada, članovi Le Mani di Napoli organizacije:

1) ODELA

Sartoria Formosa koja još od davnih 40ih godina proslog veka pravi najelegantija odela rukom radjena od najfinijih tkanina koja su trasirala poznati stil Napuljske elegancije Gennaro Formosa, njen vlasnik je kreativni direktor ove kuće elegancije, gde se famozni Formosa sako i dalje proizvodi sa istim elementima, preciznošću i detaljima, kao iz prošlih vremena, sašiven u potpunosti ručno, krojen i dizajniran bez modela, samo slobodnom rukom.

Od 1965. do danas, Sartoria Formosa kreira odeću za mnogobrojne kupce širom sveta. Ilustracije radi, suprug švedske princeze je za svoje venčanje odabrao baš svečano odelo “Formoza". Danas je Sartoria Formosa dinamična kompanija koju  Đenaro sa svojim artizanima vodi po celom svetu praveci trunk show za klijente koji cene vrhunske, rukom radjene odevne predmete u najboljoj napoletanskoj tradiciji, od kosulja preko odela do kaputa, pantalona i sahariana jakni, a sve to iskuljucivo za klijente po meri - Su Misura

2) PANTALONE

Sartoria Voglio je nastala iz velike ljubavi prema krojačkoj umetnosti Đuzepea i Paskvalea Voglio, koji su od 1907. krenuli da šire umetnost napuljske sartorije po celom svetu. 1966. godine, pod vođstvom Bruna, Sartoria Voglio je odlučila da koncentriše svu svoju umetnost na kreiranje jedinstvenih, ikoničnih, sartorijalnih i avangardnih pantalona, postajući referentna tačka za entuzijaste zanatskog krojenja.

Poštujući tradiciju, Brunovi snovi su preneti na njegovog sina Alberta, sadašnjeg majstora krojača Sartoria Voglio, koji je sa samo devet godina krenuo da otkriva veštinu krojenja, kombinujući tehniku sa prestižom i inovativnošću. Pantalone su i dalje glavni proizvod, ručno rađene kao pre 100 godina. Izbor tkanina je uvek pažljiv i prefinjen, zahvaljujući ogromnom iskustvu u sektoru i najboljim kontaktima sa proizvođačima tekstila širom sveta. Kako tradicija nalaže, Alberto svoju umetnost prenosi na svog mladog sina Bruna, koji svojom odlučnošću uspeva da pokupi inovativne stilove, poštujući prefinjenost i prestiž marke Sartoria Voglio.

3) CIPELE

Tradicija proizvodnje ručno rađenih cipela porodice Paolo Scafora počela je u Napulju 1956. Skoro 70 godina, iza napornog svakodnevnog rada stoji san: strastveno kreirati proizvode visokog kvaliteta, prema tradicionalnim metodama, čiju tajnu čuva mali broj vrhunskih artisana.

Na čelu kompanije je bliska porodična grupa sa zajedničkim idealima: strašću za svoj rad, požrtvovanošću, dijalogom sa svakim saradnikom i velikom željom za napretkom.
Logo kompanije Paolo Scafora sadrži sve što porodica Scafora želi da izrazi: korene, tradiciju i napuljski ponos.

Danas se njihov san ostvaruje u manufakturi Casandrino u blizini Napulja, gde se svakog dana, iz stručnih ruku majstora, oblikuje pedesetak pari obuće od najfinije prirodne kože.

Stvaranje svakog para cipela Paolo Scafora  je dugotrajan i zahtevan proces. Od sečenja kože do završne obrade, potrebno je najmanje 30 dana za svaki pojedinačni par. Postoji mnogo faza obrade i bojenja kože, koja je takođe strogo rukom rađena, i koja zahteva prirodno sušenja. iz tog razloga  je svaki par cipela Paolo Scafora autentična i personalizovana kreacija, stvorena prema željama najzahtevnijih kupaca.

4) KOŠULJE

Alberto Nolano je autentični Napolitanac, koga krasi talenat za izradu ručno rađenih košulja po meri.
Osnovna delatnost kompanije je fokusirana na proizvodnju košulja koje su potpuno Made in Naples prateći pravila i standarde kvaliteta vrhunskog napuljskog zanatskog krojenja, prilagođavajući ga modernim vremenima.

Dugmad, šavovi, manžetne i završna obrada kragne biraju se sa pažnjom počevši od najkvalitetnijih materijala pa do svih detalja  koje garantuju nivo jedinstvenosti i ekskluzivnosti košulja Alberto Nolano - Made in Naples.


<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..