Snježana Pokos-Vujec ISKORAK

Snježana Pokos-Vujec ISKORAK
sub, 2. septembar 2023 - pet, 15. septembar 2023
Beograd, Srbija

Samostalna izložba keramike Snježane Pokos-Vujec biće otvorena od 2 – 15. septembra 2023. u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Snježana Pokos-Vujec je umetnica keramike iz Varaždina, Hrvatska, koja po prvi put izlaže u Srbiji. Izložbom pod nazivom „Iskorak“ predstaviće se beogradskoj publici u galeriji „Mladi“, Muzeja primenjene umetnosti. Ono što karakteriše narativ Snježane Pokos-Vujec je intenzivno stvaralačko traganje za novim formama i novim temama, odnosno iskorak ka novom i nepoznatom.

U svom radu koristi različite tehnike i proizvodne tehnologije, generišući tako podjednako uspešno velike i minijaturne, robusne i krhke radove. Keramika u njenim rukama pokazuje svoju pravu prirodu: da je prilagodljiva, vanvremenska i samim tim i savremena.  Forme njenih radova su čiste, a plohe ravnih površina, na kojima ispisuje poruke, crta slike ili ubacuje elemente od finog porcelana dajući im osobeno značenje. Njeni litofani, uobličeni u dubokoj promišljenosti forme sa fotorealističnim kvalitetom, kada su osvetljeni pozadinskim osvetljenjem, možemo uporediti sa efektom slike stvorene tehnikom chiaroscuro. Kombinovanjem gline, koja je u funkciji snažnog temeljnog materijala, i trodimenzionalnih, nežnih fotosenzitivnih  porcelanskh ploča, Snježanini radovi posmatrani sa intimne distance, otkrivaju svu svoju slojevitost: to su složene studije života na mikro i makro nivou, koje sadrže istoriju čovečanstva i biološki život u fizičkom obliku. Oni su sve zajedno, naglašavajući da renesansa keramike 21. veka od nje stvara potpuno autonoman umetnički medijum koji može da živi potpuno jednako kao i sve ostale likovne umetnosti.

Radovi Snježane Pokos-Vujec nalaze se u fondovima Muzeja porculana u Rigi (Letonija), Međunarodnog muzeja keramičke umetnosti FuLe (Fuping, Kina), Zbirke savremenog keramičkog karamejkona (Varaždin), Zbirke umjetničke radionice plesni Plemenitaš (Lukovdol), Zbirka minijature HDLU Rijeka, Zbirka „Mark Rothko Art Centre” (Daugavpils), u Zbirci institucija u kulturi „Ivan Matetić Ronjgov“ (Ronjgi) i „Zbirka Solidea Guerra“ (Vodnjan).

Predsednica je Sekcije za keramiku, porculan i staklo hrvatskog društva likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti-ULUPUH i članica hrvatskog društva slobodnih umjetnika-HZSU.

Organizacija Muzej primenjene umetnosti i Udruženje ŠumArt

 


Muzej primenjene umetnosti
Vuka Karadžića 18, Beograd
<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..