Koncert Simfonijskog orkestra Konzervatorijuma za balet i muziku iz Ljubljane

Koncert Simfonijskog orkestra Konzervatorijuma za balet i muziku iz Ljubljane
pet, 3. februar 2023, 19:30 h
,

Opera i teatar Madlenianum nastavlja sjajnu saradnju sa ambasadama stranih država u našoj zemlji. Povodom Prešernovog dana, koji se tradicionalno slavi svakog 8. februara, kada je veliki slovenački pesnik preminuo, na Velikoj sceni Opere i teatar Madlenianum će se u petak 3. februara od 19.30 časova održati svečani koncert Simfonijskog orkestra srednje muzičke škole Konzervatorijuma za balet i muziku iz Ljubljane, kojim će dirigovati maestro Slaven Kulenović, koji je ujedno i umetnički rukovodilac ovog ansambla, a imaćemo prilike i da čujemo mladog i talentovanog violončelistu Leonarda Razboršeka. Na programu su dela slovenačkog autora Lucija Marija Škerjanca Svečana uvertira iz 1932, kao i Koncert za violončelo i orkestar u a-molu, op.33 Kamij Sen-Sansa i Simfonija br.2 u D-duru, op.43 Jana Sibelijusa.

Simfonijski orkestar srednje muzičke škole Konzervatorijuma za muziku i balet iz Ljubljane deluje od osnivanja 1953. godine. Njegova primarna svrha je da uvede učenike u svet sviranja u orkestru i upoznavanje literature za simfonijski orkestar. Istovremeno, najboljim učenicima nudi mogućnost da nastupaju u ulozi soliste. Orkestar je bio gost mnogobrojnih festivala među kojima je i Festival Ljubljana. Do sada je škola izdala tri nosača zvuka sa snimcima Simfonijskog orkestra KGBL. Orkestar je u poslednjih 20 godina izveo više od 15 kompozicija slovenačkih kompozitora koje su bile posvećene mladim izvođačima/đacima škole. (Orkestar je u poslednjih 20 godina izveo više od 15 kompozicija slovenačkih kompozitora a tom prilikom je izvođenje bilo povereno đacima škole) Simfonijski orkestar Konzervatorijuma za muziku i balet iz Ljubljane su u prošlosti vodili: Vinko Šušteršič, Franci Rizmal (1987-1991), Tomaž Habe (1991-2011), Živa Ploj Peršuh (2012-2014). Godine 2014. vođenje orkestra je preuzeo dirigent i pijanista Slaven Kulenović. Pod njegovim vođstvom, orkestar se publici predstavio na gostovanjima u Sloveniji i inostranstvu; publika ih je zapazila u Nemačkoj (Drezden, Minhen), Austriji (Grac), Mađarskoj (Budimpešta), Bosni i Hercegovini (Sarajevo i Zenica).

Slaven Kulenović trenutno je jedan od vodećih mladih dirigenata u Sloveniji. U proteklim godinama umetničkog rada dirigovao je brojnim orkestrima, među kojima su i Slovenačka filharmonija, Simfonijski orkestar RTV Slovenije, Slovenačka nacionalna Opera i balet iz Ljubljane, Slovenačka nacionalna Opera i balet iz Maribora, Sarajevska filharmonija, Riječki simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar rumunskog radija, Kamerni gudački orkestar Akademije za muziku iz Ljubljane, Simfonijski orkestar Akademije za muziku iz Ljubljane, Simfonijski orkestar Konzervatorijuma za muziku i balet iz Ljubljane, Simfonijski orkestar Domžale-Kamnik.

Dirigent i pijanista Slaven Kulenović (Sarajevo, 1984), studirao je klavir u klasi prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak na Akademiji za muziku Univerziteta u Ljubljani. Klavir je diplomirao 2007. godine sa najvišim pohvalama. Dirigovanje je studirao i diplomirao na istoj akademiji u klasi profesora Milivoja Šurbeka. U toku pijanističkih studija, dobio je prestižnu Prešernovu nagradu za izvođenje Mocartovog Koncerta za klavir i orkestar u c-molu KV491.

Među vrhuncima umetničkog delovanja ističe se nastup na otvaranju festivala IMAGO Sloveniae 2019. godine na kojem je dirigovao orkestrom Slovenačkog narodnog pozorišta iz Maribora i ujedinjenim horovima Hrvatske i Srpske radiotelevizije; kao i veoma uspešna i zapažena gostovanja sa Simfonijskim orkestrom ljubljanskog Konzervatorijuma u Nemačkoj (Drezden, Minhen), Austriji (Grac), Mađarskoj (Budimpešta) i Bosni i Hercegovini (Sarajevo i Zenica). U februaru 2022. godine je sa predstavom Travijata Đuzepea Verdija debitovao kao dirigent u Ljubljanskoj operi.

Solističke pijanističke koncerte i koncerte sa kamernim ansamblima izvodio je u Nemačkoj, Austriji, Italiji, Južnoj Koreji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Svoje umetničko usavršavanje nastavio je pohađajući brojne majstorske kurseve za dirigovanje, koje su vodili istaknuti umetnici i muzički pedagozi kao što su Juka-Peka Saraste, Esa-Peka Salonen, Hanu Lintu, Volfgang Derner, Klaus Arp, Andrej Borejko, Marko Letonja, Džordž Herst.

Slaven Kulenović je 2009. godine premijerno dirigovao izvođenje dve kamerne opere koje su komponovali studenti ljubljanske Akademije za muziku. Stručna kritika je nastup mladog dirigenta ocenila kao izvanredno umetničko dostignuće. Učestvovao je kao dirigent na ISCM Svetskim danima muzike 2015. godine u Ljubljani. Slaven Kulenović je kao dirigent tokom proteklih godina interpretirao praizvedbe brojnih dela uglednih slovenačkih kompozitora.

Od novembra 2013. godine je angažovan kao glavni dirigent i umetnički direktor Simfonijskog orkestra Domžale-Kamnik, a od februara 2014. povereno mu je umetničko vođstvo Simfonijskog orkestra Kozervatorijuma za muziku i balet iz Ljubljane. Delovao je kao korepetitor u SNP Opera i balet Ljubljana i SNP Opera i balet Maribor. Trenutno predaje kamernu muziku i klavir na Konzervatorijumu za muziku i balet u Ljubljani.

Šesnaestogodišnji violončelista Leonard Razboršek višestruki je pobednik domaćih i međunarodnih takmičenja mladih muzičara, kao što su: Svirel u Sloveniji (2014, 2015, 2016, 2017), Euritmija u Italiji (2014, 2015, 2016), A. Janigro u Hrvatskoj (2016), R. Mac u Hrvatskoj (2016), Temsig u Sloveniji (2015, 2018, 2021) i Petar Konjović u Srbiji (2019). Pored toga, dobitnik je treće (2020) i druge (2022) nagrade (A. Janigro, Hrvatska), zlatne plakete sa gudačkim kvartetom (Temsig, Slovenija), a bio je i finalista Internacionalnog takmičenja violončelista Ana Kul u Gracu.

Tokom deset godina školovanja primio je četrnaest prvih nagrada, dvanaest specijalnih nagrada stručnog žirija, bio je laureat takmičenja, a pet puta je ocenjen najvišom ocenom od 100 poena.

Violončelo je počeo da uči kod prof. Ksenije Trotovšek Brlek, a sada nastavlja školovanje na drugoj godini Konzervatorijuma za muziku i balet u Ljubljani kod prof. Karmen Pečar Koritnik.

Svoje znanje je usavršavao na majstorskim kursevima kod renomiranih violončelista, kao što su Rajnhard Lacko, Dragan Đorđević, Đovani Njoki, Marko Testori, Igor Mitrović, Džulijan Stekel, Gal Faganel i Tomas Kerol.

Kao solista nastupao je više puta sa Gudačkim orkestrom Muzičke škole Moste-Polje iz Ljubljane, sa Obalnim kamernim orkestrom, sa orkestrom Amadeo, bio je solista EMARS Mastera, a nastupao je i sa Kamernim gudačkim orkestrom Slovenačke filharmonije.
Član je ansambla za violončelo Cello Attacca, sa kojim već petu sezonu nastupa u okviru Bledskog festivala.


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..