TELA I PROSTORI. Kroz zbirke crteža stranih umetnika iz Narodnog muzeja Srbije

TELA I PROSTORI. Kroz zbirke crteža stranih umetnika iz Narodnog muzeja Srbije
pet, 10. maj 2024
Beograd,

Svečano otvaranje izložbe povodom Dana Narodnog muzeja Srbije TELA I PROSTORI - Kroz zbirke crteža stranih umetnika iz Narodnog muzeja Srbije, je u petak, 10. maja u 20 časova u Velikoj Galeriji Narodnog muzeja. Ovogodišnja svečanost obeležavanja 180. godišnjice postojanja Narodnog muzeja Srbije biće upriličena otvaranjem izložbe Tela i prostori. Kroz zbirke crteža stranih umetnika iz Narodnog muzeja Srbije, autorke dr Dragane Kovačić, na kojoj ćemo predstaviti našu umetničku baštinu kroz crtež evropskih autora.

Delima amblematskih imena istorije umetnosti poput Adolfa Mancela, Pjera Bonara, Edgara Dega, Pjera Ogista Renoara, Pabla Pikasa, El Lisickog, Moholj-Nađa, Nikolaja Reriha, Ogista Rodena, Žana Koktoa, Amadea Modiljanija i drugih najznačajnih, ali i onih manje poznatih umetnika koja se sada prvi put predstavljaju javnosti, predstavićemo put umetničke linije od četvrte decenije 19. veka do pete decenije 20. veka. Postavka sadrži devedeset i šest dela evropskih umetnika iz Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Rusije, Italije, Bugarske, Holandije i Belgije, koji su stvarali u okviru umetničkih pravaca od romantizma do klasične avangarde.
Ideja izložbe je da se prikaže na koji način su telo i prostor, dve velike i konstantne teme evropske vizuelne umetnosti, bile tumačene u vremenima u kojim se bitno menjao odnos prema čoveku i okolini. Poseban je naglasak na mediju crteža, koji obuhvata različite tehnike i formate, od malih, usputnih zabeleški do završenih, autonomnih dela velikog formata.

Crteži na ovoj izložbi svedoče o otvorenosti i postojanom usmerenju Narodnog muzeja da sakuplja i čuva dela stranih umetnika. Zahvaljujući, pored ostalog i toj činjenici, Narodni muzej Srbije danas ima vodeće mesto među muzejima u ovom delu Evrope.

Dela i fotografije su vlasništvo Narodnog muzeja Srbije.


Narodni muzej u Beogradu
Trg republike 1a, Beograd
<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..