Izložba "Still Birth" Kjare Ernandes

Izložba
sre, 24. april 2024 - pet, 10. maj 2024
,

U okviru festivala „Belgrade Photo Month Book 2024“, Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavlja izložbu „Still Birth“ Kjare Ernandes koja se održava od 24. aprila do 10. maja u Institutu. Izložba sadrži fotografije preuzete iz istoimene knjige u izdanju izdavačke kuće „Yogurt Editions“, a priredili su je Simone Aconi i Frančesko Rombaldi. Rođenje deteta je niz iznenađujućih sati. Katarzični događaj. Preobražaj. Ali ponekad se iščekivana katarza uguši u prekinutom zvuku. A bezlični beli mantili deklamuju isprazne medicinske fraze, satkane od nade i rezignacije. Svaka porodična priča ima svoje fraze. Kjara Ernandes, jedne letnje noći 1989. godine, rodila se mrtva. To je trajalo pet dugih minuta. Najretoričnije i najšokantnije priče utkale bi se u patnju jedne majke.

Grozničavu nemoć oca. Mahnitost lekara, sveštenika racionalističkog kulta u potrazi za nekim malim laičkim čudom. I olakšanje pri tom prvom udahu. Ali zanemarili bi glavno biće, novorođenče. Kao da nezrela emotivna sfera te devojčice, nju štiti od varijacija još uvek nepoznatog sveta. I primorava je da pet beskrajno dugih minuta čeka na pragu. „Still Birth“ nije samo knjiga, već i rezultat vizuelnog utiskivanja, limba koji se urezao u podsvest jedne devojčice koja je odlučila da sačeka negde drugde, pre nego što se izbori za sopstveno pravo na postojanje. Ove stranice nastoje da rekonstruišu unikum jedne tridesetogodišnje žene koja se ne seća te devojčice, ali oseća zemaljsku energiju koja teče u njoj.

Izložba će biti otvorena u sredu, 24. aprila u 19.00 časova i može se posetiti do 10. maja 2024, od ponedeljka do četvrtka od 10.00 do 18.00 i petkom od 10.00 do 15.00 časova. Otvaranju izložbe prethodiće u 18.00 časova susret na engleskom jeziku sa kustosom Frančeskom Rombaldijem koji će predstaviti izdavačku kuću „Yogurt Editions“. Prezentacija i izložba organizuju se u saradnji sa festivalom „Grenze Arsenali Fotografici“.

Pored toga, obaveštavamo da će u okviru Festivala u subotu, 27. aprila od 12.00 do 17.00 sati i u nedelju, 28. aprila od 12.00 do 16.00 sati u Koska Baru (Dorćol Platz) biti održan bazar foto-knjiga na kojem će učestvovati i italijanski izdavač „Yogurt Editions“.

Kjara Ernandes (Rim, 1989) je vizuelna umetnica koja živi u Rimu. Nakon gimnazije, pohađa Rimsku školu fotografije i školu „Officine Fotografiche“. Počinje da radi kao scenski fotograf u oblasti savremenog pozorišta i scenskih umetnosti. Između 2018. i 2021. stvara i realizuje „Still Birth“, autobiografsko istraživanje u kojem izučava i obrađuje različite lične teme vezane za njeno rođenje, istraživanje koje čini temelj njenog umetničkog istraživanja i struktuira ga. Ovaj rad je postao knjiga, objavljena 2021. godine u izdanju izdavačke kuće „Yogurt Editions“, koje je priredio Frančesko Rombaldi. Godine 2022. dobija nagradu „Giovane Fotografia Italiana“, izloživši „Still Birth“ u okviru festivala „Fotografia Europea“ u Ređo Emiliji. Pozvana je da izlaže na festivalu „Athens Photofestival 2022“ i ulazi u finale festivala „Circulation(s) ’22“. Godine 2023. pozvana je u Italijanski institut za kulturu u Stokholmu, u okviru izložbe „Eyes on tomorrow“, koju je organizovala i priredila „Giovane Fotografia Italiana“. Poslednjih godina autorka je obogatila svoj istraživački rad učešćem u raznim umetničkim rezidencijama, zahvaljujući kojima je imala priliku da radi sa novim medijima i da koristi multidisciplinarni vizuelni jezik.

Projekat „Yogurt“, nastao 2015. godine kao onlajn časopis posvećen vizuelnim umetnostima, odlikuje neprestano istraživanje pokreta, polja ispitivanja, estetskih i narativnih tendencija i graničnih teritorija savremene fotografije. „Yogurt“ se razvija kroz onlajn časopis, biblioteku, prostor „Paper Room“, specijalizovan za foto-knjige, izdavačku kuću i kreativnu agenciju. „Yogurt“ organizuje i festival „Charta“ posvećen foto-knjigama.

„Grenze Arsenali Fotografici“ je međunarodni festival fotografije u Veroni, na čijem su čelu Frančeska Mara i Simone Aconi. Reč je o opservatoriji o jezicima i žanrovima savremene fotografije. Godišnji kalendar festivala, koji je stigao do sedmog izdanja, obuhvata susrete, radionice i razgovore koji se održavaju u celoj četvrti Veroneta. Izdanje iz 2024. godine posvećeno je temi „Odricanje“.


<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..