Vodič kroz pariska stecišta u srcu Beograda

Vodič kroz pariska stecišta u srcu Beograda
čet, 8. februar 2024 - čet, 18. april 2024
Beograd,

Stručna vođenja kroz izložbu fotografija Davida Pužada „Slika i reč. Pariska stecišta“ biće organizovana od 17. februara u galeriji Instituta Servantes u Beogradu. Tridesetak crno-belih fotografija, koje otkrivaju nešto drugačije lice francuske prestonice, zabeležio je katalonski fotograf David Pužado. Na njima najčešće nisu istaknuti prepoznatljivi simboli Pariza, već su zabeleženi trenuci kasnih popodnevnih šetnji, muzejska tišina, skrivena pariska dvorišta, napušteni trgovi…

Nakon što su odabrane fotografije koje će činiti postavku, Pužadova dugogodišnja saradnica Monse Ordonjes izabrala je 25 pesnika i pesnikinja sa španskog govornog područja. Svakom od njih namenski je dodelila po jednu fotografiju, da bi inspirisani njom napisali po jednu pesmu.

Ti stihovi, zajedno sa prevodom na srpski, predstavljaju dodatno čitanje ove izložbe.

Kako je publici na otvaranju izložbe kazala Ordonjes, izložene pesme utiču na to da „Pužadovo delo raste, proširuje se i od celine čini iskustvo koje je teško zaboraviti, eksploziju emocija i talenta koji se ceni i slavi“.

Stručna vođenja kroz nesvakidašnju postavku biće organizovana 17. februara, 9. i 23. marta, kao i 13. aprila. Sva vođenja održavaju se na srpskom, po potrebi i na španskom jeziku. Počinju u 12 časova, a ulaz je slobodan.

Izložba „Slika i reč. Pariska stecišta“ biće otvorena u galeriji Instituta Servantes do 18. aprila.


Instiut Servantes
Čika Ljubina 19, Beograd
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..