LUČONOŠA JEDNE EPOXE.BETA VUKANOVIĆ (1872 – 1972)

 LUČONOŠA JEDNE EPOXE.BETA VUKANOVIĆ (1872 – 1972)
čet, 15. decembar 2022 - sre, 28. decembar 2022
Beograd,

U Kabinetu grafike Narodnog muzeja Srbije u četvrtak 15. decembra sa početkom u 19 časova, otvara se izložba LUČONOŠA JEDNE EPOXE. BETA VUKANOVIĆ (1872 – 1972). U okviru tematske izložbe posvećene stopedesetogodišnjici rođenja Bete Vukanović biće izložena odabrana ulja na platnu iz Zbirke jugoslovenskog slikarstva 20. veka, zajedno sa nekoliko radova na papiru iz Zbirke crteža i grafika jugoslovenskih autora 20 veka. Značajna dela Bete Vukanović koja ćemo imati priliku da vidimo uvek su bila nezaobilazan deo plenerističkih i impresionističkih izložbi, priređivanim različitim povodima.

Bavarka po poreklu, a Srpkinja po životu i delu, Beta Vukanović (rođena Babett Bachmayer) je svoj dugi život provela slikajući. Slikarstvo Bete Vukanović je po motivima raznorodno, a cveće, mrtve prirode, enterijeri, portreti i studije se odlikuju realističko-impresionističkim stilom, jarkim koloritom i slobodnim gestom. Od trenutka kada je sa dvadeset pet godina iz Minhena, preko Pariza, došla u našu prestonicu, bila je aktivno uključena u kulturni život Kraljevine Jugoslavije. Prethodno slikarsko obrazovanje stekla je u ateljeima Karla Mara i Ludviga Xeteriha, potom u ateljeu Antona Ažbea i pariskoj akademiji Delekliz. Po dolasku u Beograd, u trenutku kada se Prva srpska crtačka i slikarska škola Kirila Kutlika polako gasila, Beta i njen suprug Rista Vukanović preuzeli su školu (1900), unoseći novine u način nastave. Beta Vukanović je bila jedan od osnivača Društva srpskih umetnika Lada (1904), na čijim je izložbama redovno učestvovala do kraja života, noseći počasnu titulu doživotnog predsednika Društva.

O Beti Vukanović i njenom stvaralaštvu više ćemo saznati zahvaljujući izložbi Lučonoša jedne epohe autora Petra Petrovića, muzejskog savetnika Narodnog muzeja Srbije.

Izložbu će svi zainteresovani posetioci moći da posete do 28. februara 2023. godine.


Narodni muzej u Beogradu
Trg republike 1a, Beograd
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..