XVI FESTIVAL KROKODIL – GIMME SHELTER

XVI FESTIVAL KROKODIL – GIMME SHELTER
pet, 21. jun 2024 - ned, 23. jun 2024

XVI FESTIVAL KROKODIL – GIMME SHELTER održaće se od 21-23. juna 2024 ispred prostora Muzeja Jugoslavije. Festival je već šesnaesti put po redu od danas već poprilično davne 2009. godine u kojoj je krenuo u znatno drugačijim društvenim i političkim okolnostima i s nadom u bolju regionalnu i globalnu budućnost.
Kao i prošle godine napravili dosta energičan zaokret i umnogome promenili koncept Festivala KROKODIL, i ovaj put vas očekuju tri bogata celodnevna programska dešavanja: uzbudljiv prepodnevni i popodnevni program u Debatnoj, Dečijoj i Chill Out Zoni kao i fantastičan večernji literarno-muzički šou na glavnom stejdžu.

Uz prodaju knjiga na licu mesta te raznovrsnu ponudu iz našeg food-courta i KROKODIL Cafe and Deli šanka, uz DJ setove, kreativne i edukativne programe za pripadnike svih generacija...

Večernji program na bini “u fontani” ove godine dovodi četvoricu korifeja savremene evropske (i ne samo evropske) književnosti. Matijas Enar iz Francuske, Arnon Grunberg iz Holandije,iračko-finski autor Hasan Blasim kao i naš dobro poznati prijatelj, književnik i prevodilac s našeg jezika iz Ukrajine, Andrij Ljubka, predstaviće se kratkim razgovorima s voditeljima i čitanjima iz svojih najistaknutijih dela. Na čuvenoj KROKODILovoj sofi ove godine razgovaraćemo s legendarnimrok-fotografom Brajanom Rašićem,istoričarkom Dubravka Stojanović i glumcem i piscem iz Sarajeva, Feđom Štukanom. Za muzičke nastupe zadužene su jedinstvena Duda Buržujka, istančana Jelena Petošević i Ane Paška koja na uzbudljiv način kombinuje elemente muzičkog nastupa i teatarskog performansa u svoje uvek uzbudljive muzičko-scenske mini-spektakle. Već legendarni pripovedni feministički festival PičPrič koji vodi apsolutna književna zvezda ovih prostora Rumena Bužarovska predstaviće storiteling u najnovijem i neočekivanom vidu a na KROKODILovoj bini će se tokom tri večeri povrh svega smenjivati i mlada zvezda domaće književne scene Nađa Petrović, ljubimac KROKODILove publike Marko Tomaš, fenomenalni i istančani Faruk Šehić, neobično produktivni i energični Filip Grujić, međunarodno poznat makedonski pesnik Nikola Madžirov te, last but not the least, Dora Šustić, kometa nove hrvatske književne scene.

Sve to majstorski vodi KROKODILovoj publici veoma dobro poznat dvojac – Mima Simić i Daško Milinović.

Što se dnevnih programa u Dečijoj, Debatnoj i Chill Out zoni tiče, i tu nas očekuje sijaset uzbuđenja.

Zajedno s najmlađim gostima u starosnom rasponu od 2 do 14 godina na Dečijoj zoni zabavljaćemo se na raznovrsnim radioničarskim programima koje vode naši ugledni gosti-predavači poput čuvene spisateljice za decu Jasminke Petrović,  Dese Muck iz Slovenije, Merce Gali iz Španije, Arianne Papini iz Italije, Cirkusfere, Marine Čabrilo, Svetozara Stevina iz Novog Sada te Marije Trkulje u cilju razvijanja mnogobrojnih znanja, od kreativnog stvaralaštva preko umetnosti veza, pet-terapije i cirkuskih veština. U okviru ove zone imaćemo i čitave uzbudljive pozorišne predstave na otvorenom – Šumsku bajku i Princeza na zrnu graška koje izvodi Putujuće pozorište Ćira.

U okviru Debatne zone premijerno će se dogoditi B2B susreti srpskih, regionalnih i međunarodnih izdavača pod nazivom Meet me in Belgrade za koje se nadamo da će postati tradicionalni program našeg festivala, vodiće se razgovori Jedan na jedan s nekim od najistaknutijih autora iz večernjeg programa, gledaćemo dokumentarni film Ukradena deca Ukrajine, razgovaraćemo o budućnosti književnih i prevodilačkih rezidencija ali i o skrivenim uticajima na porast nasilja u našem društvu kroz seriju Zašto kažeš ljubav a misliš na rat?, debatovamo i o građanskim pravima danas u Srbiji, medijskoj pismenosti, dezinformacijama i pokušajima promene naše osnovne kognitivne svesti putem različitih medija ali i o pozorišnom novitetu/staritetu – formatu scenskog čitanja dramskog teksta.

VAŽNE INFORMACIJE U VEZI S PRODAJOM KARATA ZA VEČERNJE PROGRAME

Festivala KROKODIL, za petak, subotu i nedelju 21, 22 i 23 jun. Ostali programi su besplatni. Ulaznice će biti u prodaji od ponedeljka 20. maja u 17 časova putem linka: https://new.gigstix.com/event/xvi-festival-krokodil-beograd-jun-2024/ kao i u KROKODILovom centru (Karađorđeva 43, ulaz sa malih stepenica) od ponedeljka 27.  svakog radnog dana od 10 do 20 sati. Ulaznice je neophodno obezbediti samo za večernje programe

Cena jednodnevne ulaznice ukoliko se kupi do 10. juna: 750 din, Cena trodnevne ulaznice ukoliko se kupi do 10. juna: 2100 din.

Cena jednodnevne ulaznice ukoliko se kupi od 10 do 21. juna: 900 din. Cena trodnevne ulaznice ukoliko se kupi od 10. do 21. juna: 2500 din.

Cena jednodnevne ulaznice ukoliko se kupi  na licu mesta 21,22 i 23. juna: 1000 din.

Cena jednodnevne ulaznice za studente i penzionere: 600 din.

Organizator Festivala KROKODIL je Udruženje KROKODIL.

Festival su pomogli: Evropska Delegacija u Srbiji, Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji, ERSTE Stiftung, Terre Solidaire, Heinrih Boll Stiftung, Evropska kulturna fondacija, Kvinna Till Kvinna, Evropska Unija kroz podršku projektu READ, Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa koji kofinansira projekte LitUp i Ulysses Shelter.

Programski partneri: Muzej Jugoslavije, Booka, Beogradski centar za ljudska prava.

Medijski partneri: Danas, Nova, City Magazin, Radar, LiceUlice, Tampon Zona.

Tehnička produkcija: Production Pool.

Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu i Letargiju) književni je festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja lokalnu, regionalnu i međunarodnu književnost u njenom punom obimu – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju autora i autorki, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi, kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, festival KROKODIL je od svog osnivanja 2009. godine postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu. Do sad je održano petnaest letnjih festivala i preko dvadeset gostujućih izdanja KROKODILa u devet evropskih zemalja, uz učešće od gotovo pet stotina autora i autorki iz zemlje, regiona i Evrope.

Tekst i foto: Krokodil promo

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..