38. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL

38. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL
sre, 26. oktobar 2022 - ned, 30. oktobar 2022
Beograd,

Dom omladine Beograda od 26. do 30. oktobra 2022. predstavlja 38. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZBEATS“. Pošto je proslavio 50 godina od osnivanja i uspešno prebrodio dve teške pandemijske godine, ne prekidajući niz festivalskih izdanja 2020. i 2021, Beogradski džez festival nastavlja da u punom sjaju predstavlja najbolje od savremenog džeza iz celog sveta. Pod sloganom „JAZZBEATS“ na svom 38. izdanju ugostiće umetnike koji pomeraju granice džeza i donose žanrovsku raznolikost, unoseći novo uzbuđenje u ovaj muzički pravac.

Kao otkucaji srca, ritmovi ove muzike nastavljaju da traju uprkos svemu, baš kao i Beogradski džez festival  – najstarija i najuglednija srpska džez manifestacija u međunarodnim okvirima.

U salama Doma omladine Beograda i MTS Dvorane biće održano 16 koncerata u okviru 6 programskih celina, sa preko 100 muzičara koji dolaze sa 5 kontinenata, uz reprezentativno predstavljanje najtalentovanijih autora sa srpske džez scene. U programu je 5 koncerata srpskih umetnika – 1 solo nastup, 3 benda i 2 velika orkestra, što je rekordni broj u novijoj istoriji manifestacije, a koji reflektuje uspon srpskog džeza na globalnoj sceni, sa svakodnevnim priznanjima koje naši mladi umetnici dobijaju širom Evrope i sveta.
I dalje smo međunarodna muzička manifestacija sa cenama ulaznica koje su među najpovoljnijim u regionu! Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 38. Beogradskog džez festivala (trenutna cena je 5.000 RSD, komplet važi za 14 koncerata) i pojedinačne ulaznice (po cenama od 800 do 2500 RSD) su u prodaji na Ticket Vision blagajni u Domu omladine Beograda i onlajn.

Na Beogradskom džez festivalu ove godine će se predstaviti tri generacije umetnika. Naglasak je na mlađima, koji čine dve trećine programa: festival od svog obnavljanja 2005. svesno najviše podržava budućnost džeza, osećajući i vaspitnu ulogu koju kulturne manifestacije treba da imaju u podizanju mlađih generacija publike, kao i ulogu platforme za podršku mladim džez stvaraocima. U programu će biti zastupljeni i izvođači koji trenutno predstavljaju najaktuelnija imena u svetskim džez okvirima, kao i nekoliko renomiranih autora starije generacija, koji su bitno uticali na razvoj ovog žanra u 21. veku. Posebnu pažnju ove godine festival će pokloniti orkestarskom džezu, kroz nastupe tri velika ansambla, koja će publici pružiti odličan uvid u raznovrsnost big bend izraza u Evropi.

U svetlu globalnih dešavanja i u skladu sa preporučenim merama štednje, Beogradski džez festival, kao manifestacija finansirana iz javnog budžeta, prilagodio je svoju ponudu trenutnim mogućnostima. Ovogodišnji program kao i uvek nudi vrhunski umetnički kvalitet, ali sa još povoljnijim cenama ulaznica, što će ljubiteljima džeza omogućiti da posete više koncerata sa manje izdataka! I na taj način želimo da pokažemo svoju odgovornost prema džez sceni i vernoj publici, ali i svim poreskim obveznicima u Srbiji. Pozivamo širu kulturnu javnost da i ove godine bude deo jedne od najomiljenijih međunarodnih umetničkih manifestacija u Srbiji, koja se ponosi svojim umetničkim dometima, najmlađom džez publikom u Evropi i doslednošću u programskom konceptu koji slavi kreativnost i stvaralačku radoznalost muzičara sa svih meridijana.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji 38. BDŽF su Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
Prijatelji 38. BDŽF su Lukoil, SOKOJ, DPC Networks.

38. BDŽF podržali: Ambasada SAD; Francuski institut u Srbiji; Italijanski institut u Beogradu; Austrijski kulturni forum; Ambasada Portugala i Institut Kamoeš; Zbigniew Seifert Foundation, Adam Mickiewicz Institute i Ministarstvo kulture i nacionalnog nasleđa Poljske; Ambasada Izraela, Collegium Hungaricum; Turistička organizacija Srbije; Turistička organizacija Beograda; Fakultet muzičke umetnosti; Muzička škola „Stanković“.

Beogradski džez festival je, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..