Izložba “Digital Cravings: Feeding on Desire”

Izložba “Digital Cravings: Feeding on Desire”
pon, 2. septembar 2024 - čet, 5. septembar 2024

U okviru obeležavanja Beogradske nedelje ponosa, kao deo svojih aktivnosti promocije kulture i umetnosti, nevladina organizacija Dugina Iskra otvorila je izložbu „Digital Cravings: Feeding on Desire“ (u nastavku “Digitalna žudnja”). Izložba koja predstavlja provokativni rad umetnika Jovana Matića će trajati od 2. do 5. Septembra, i istražuje presek digitalne kulture i ljudske želje kroz vizuelnu umetnost i performans. „Digitalna žudnja“ se bavi ulogom emodžija kao univerzalnog jezika našeg vremena, pretvarajući složene emocije i želje u pojednostavljene simbole.

Matićeve skulpture, uključujući prepoznatljivi patlidžan, prskanje vode i emodžije breskve i vatre, služe kao razigrani, ali reflektujući prikazi moderne želje.

Prateći ove upečatljive komade publika je mogla da vidi i jedinstveni video rad koji prikazuje pečenje kolačića koji predstavljaju „lajk“ digitalni simbool. Ovaj umetnički gest snažno simbolizuje našu neutaživu glad za validacijom u doba društvenih medija. Saradnja sa Dekadencom, proslavljenom drag kraljicom poznatom po svojim angažovanim nastupima, dodatno poboljšava izložbu pečenjem i distribucijom ovih kolačića publici, stvarajući dinamičnu atmosferu koja naglašava performativnu prirodu naših društvenih interakcija.

“Otvaranje je prošlo izvanredno, uz fantastične reakcije publike, što mi posebno znači nakon dve godine pauze od izlaganja pred domaćom publikom. Ovaj projekat, koji je već bio predstavljen u Tokiju početkom godine, sada je dobio novu dimenziju zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa famoznom Kraljicom Drega, Dekadencom. Po prvi put, u okviru ove postavke, predstavljam video rad i isprobavam performans, što je dodatno obogatilo iskustvo publike. Njena energija i performans dodatno su uveličali postavku i oduševili publiku. Saradnja sa Dekadencom je bila izuzetno inspirativna, a podrška Rainbow Ignitea i Prajda omogućila je da izložba bude na vrhunskom nivou. Kontinuirana saradnja sa kustoskinjom Milicom Grujić još jednom se pokazala kao ključna za uspeh ovog projekta.” - Jovan Matić

Muzički element izložbe, koji je sadržao Dekadencine evokativne izvedbe „Burning Desire“ Lane Del Rej i „Freed from Desire“ Gala, pozvao je posetioce da iskuse složenost želje kroz višedimenzionalno sočivo. Preplićući muziku, vizuelne elemente i interaktivno učešće, „Digitalna žudnja“ podstakla je dijalog o tome kako digitalna komunikacija oblikuje našu percepciju sebe i naše veze sa drugima.

“Otvaranje izložbe je prošlo apsolutno fantastično i nezaboravno! Veliko mi je zadovoljstvo bilo da istupim pred publiku sa mojim kolegom Matićem, čiji rad pratim od najranijih početaka. A publika? Pa, publika i ja se oduvek volimo i ne planiramo da prestanemo!” - Dekadenca

Izložbu možete posetiti do 5. Septembra, a ona će vas podstaći da se bavite umetnošću na različite načine – bilo da posmatraju skulpture ili učestvujući u zajedničkom iskustvu konzumiranja kolačića. Ovaj angažman odražava šire iskustvo interakcije sa digitalnim sadržajem, efektivno brišući granice između posmatrača i učesnika.

Izuzetno sam ponosna na kolaboraciju kojom su Digitalne žudnje zavredile mesto u beogradskoj Nedelji ponosa. Deljenje znanja i prisna saradnja u naizgled prevaziđenom prostoru materijale realnosti, kakva se među umetnicima retko viđa, doprinele su podizanju koncepta izložbi koje problematizuju digitalnu sferu na jedan viši (i opipljiviji) nivo. Dekadenca i Matić savezništvom utiru put interdisciplinarnosti koja je jedina održiva budućnost umetnosti, i ljubavi koja je jedini mogući lek usamljenom i sve otuđenijem čovečanstvu. - Milica Grujić

Pozivamo vas da nam se pridružite dok se upuštamo u ovo zadivljujuće istraživanje želja u digitalnom dobu. Izložba "Digitalne žudnje" obećava da će izazvati vaše percepcije, pokrenuti razgovore i proslaviti živu kulturu Beogradske nedelje ponosa.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..