Promocija knjige „Tasilija – u potrazi za slikom“ prof. dr Milana P. Rakočevića

Promocija knjige „Tasilija – u potrazi za slikom“ prof. dr Milana P. Rakočevića
uto, 23. april 2024, 18:00 h
Beograd,

Promocija knjige „Tasilija – u potrazi za slikom“prof. dr Milana P. Rakočevića u izdanju izdavačke kuće Orion-Books Art biće održana u utorak, 23. aprila u 18 časova u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu. „Tasilija – u potrazi za slikom“ knjiga je koja govori o neobičnom putovanju autora na planinu Tassili N’Ajjer (Tasilija) u Alžiru, u centralnom delu pustinje Sahare. To je mesto gde su tek sredinom 20. veka okrivene mnogobrojne preistorijske slike za koje se veruje da datiruju iz perioda od 8.000 do 1.500 godina pre n.e.

Ovaj pronalazak bio je povod za različite interpretacije i rasprave među svetskim stručnjacima, a bacio je potpuno novo svetlo na celokupnu istoriju planete - Sahara od malo poznatog i istraženog područja, postaje značajna za naučnike i otkriva čovečanstvu jedan potpuno drugačiji prizor, plodne i naseljene oblasti, verovatno daleko bogatije biljnim i životinjskim vrstama nego što je to slučaj danas.
 
Autor putopisa, nekih petnaest godina nakon otkrića ovog svedočanstva daleke prošlosti, 1971. godine započinje sopstveno putovanje koje će ga voditi hiljadama kilometara kroz pustinju Saharu sve do ovog jedinstvenog mesta. Svoje iskustvo o ovom uzbudljivom pohodu će nakon više od pedeset godina pretočiti u knjigu „Tasilija – u potrazi za slikom“.
 
Pored autora, prof. dr Milana P. Rakočevića, o knjizi će govoriti arhitekta Dragomir Acović, prof. dr Miomir Petrović i izdavač Dragorad Кovačević.
 
Dr Milan P. Rakočević, arhitekta, redovni je profesor Univerziteta u penziji i nekadašnji dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Studirao je arhitekturu u Beogradu i Parizu i projektovao je i izveo više desetina objekata u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više prestižnih nagrada iz oblasti arhitekture i autor je nekoliko knjiga i niza stručnih i naučnih radova o arhitekturi.
 
Proputovao je kroz oko devedeset zemalja širom sveta, a kao organizator je učestvovao na putovanju kroz afričke zemlje u ekspediciji od Кragujevca do Кilimadžara 1975. godine. O svojim putovanjima objavio je tri knjige, više novinskih tekstova i održao je niz predavanja, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.
 
Ulaz na program je besplatan.
 
Radno vreme MAU je svakog dana od 10 do 18 časova. Prijavljivanje za programe MAU je obavezno putem mejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., dok se više informacija može naći na veb sajtu https://www.mau.rs/cp/.
 
Foto: MAU Promo


Muzej afričke umetnosti
Andre Nikolića 14, Beograd
<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..