Otvaranje izložbe Arpada Pulaia

 Otvaranje izložbe Arpada Pulaia
sre, 14. oktobar 2020 - pet, 30. oktobar 2020

Izložba skulptura od vune „Introspekcija – Izvrnuta basna“, Arpada Pulai, akademskog umetnika, umetničkog saradnika Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, će biti otvorena u sredu, 14. oktobra 2020. godine, u Collegium Hungaricumu, Gračanička 14, u Beogradu.Izložbu će otvoriti Klara Sentđerđi, direktor Collegium Hungaricuma. Ovom interesantnom i neobičnom izložbom, umetnik nas uvodi u sopstveni svet detinjstva i mašte, a kako sam ističe, ovakva vrsta umetnosti, modelovanja vune je jedinstvena u svetu. Izložba će za posetioce biti otvorena od 15. do 30. oktobra 2020, od ponedeljaka do četvrtka od 9  do 15 časova, petkom od 9  do 13 časova.

“Pokušavao sam na neki način da vidim kolege koje se bave takvom vrstom istraživačkog rada, jer me baš zanimalo da vidim na koji način se neko drugi bavi i modeluje sa vunom, a to su uglavnom neke manje forme minijaturnog tipa do nekih 30 ili 40 cm.“, rekao je Pulai.

Arpad Pulai (Vrbas, 1986) diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti, na odseku dizajn tekstila, 2012. godine. Član je ULUPUDS-a i ETN (European textile network). Dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada od kojih je i Velika nagrada na 45. Majskoj izložbi 2013. godine za „Tekstilnu zidnu pregradu sačinjenu od termičke prese” kao i Likovna nagrada Nagyapáti Kukac Péter za 2017. godinu. Njegovi radovi nalaze se u kolekciji „Ateljea 61” i Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu. U svojim radovima se uglavnom bavi sociološkim temama, održivošću tekstilnog dizajna u okviru ekoloških-prirodnih materijala i reciklaže. Tokom 2014. godine je bio zaposlen u Školi za dizajn „Bogdan Šuput’’ u Novom Sadu, kao profesor na predmetu Oblikovanje tekstila. Od 2015. godine radi kao stručni saradnik, od 2019. u zvanju umetničkog saradnika na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku dizajn tekstila.

Odlomak iz kataloga o skulpturama Arpada Pulaia: „...Večita borba Forme i Materije su, prema Aristotelu, bile osnov nastajanja jedne jedinke. Minucioznim manipulisanjem materijalom vune kroz uobličavanje figura Arpad Pulai demonstrira superiorno poznavanje medijskih finesa uspešno integrišući idejni koncept i tehničku realizaciju. Sama činjenica da se vuna-skulptura oblikuje tehnikom pustovanja, da se otiskuje, da se ostavlja trag u materiji, omogućilo je autoru da utisne pečat koji se iščitava kao autentično iskazivanje vremena i prostora oko nas i u nama. Figure Arpada Pulaia su metafore proživljenih stvari i anticipacija novih nastojanja i stremljenja. Paradigma naše stvarnosti, ali i našeg nesvesnog. Zato posmatrajući ih možemo se svesno ili nesvesno naći u svetu sopstvenih snoviđenja i težnji, u nekoj individualnoj izvrnutoj basni...” Ljubomir Milanović, istoričar umetnosti (izvod iz predgovora kataloga izložbe).

<<  Septembar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
  

Putopisi, Intervjui..