Antipod-studio2011. godina je označila debi novog projekta BDW-a, 100% FUTURE SERBIA, koji je predstavio skoro 150 srpskih dizajnera u 115 izloga u centru grada, kao jedinstvenu izložbu dizajna koju Beograđani nikada na ovaj način nisu doživeli. Ove godine na konkurs je prijavljeno preko 130 radova, izabrani će biti izloženi u preko 100 izloga od Kalemegdana do Slavije.

Projekat koji je ove godine pod nazivom BDW na BELEF-u, i uz posebnu podršku SUPERKVARTA, po prvi put pravi gradsku premijeru, pravi ulični block-party, u nedelju 03. juna od 19.00 časova. Pokrovitelj projekta su BELEF i Ministarstvo kulture, informisanja i informatičkog društva Republike Srbije. Izložba u 100 izloga u centru Beograda koja se realizuje u okviru ovogodišnjeg Belefa trajaće od 03. do 17. juna 2012.

Zainteresovani i slučajni prolaznici mogu da pogledaju izložene radove tokom šetnje ulicama Knez Mihailovom, Kralja Petra, Uzun Mirkovom, Zmaja od Noćaja, Makedonskom, Kralja Milana, Bulevaru Kralja Aleksandra…, kao i da prema priloženoj mapi distribuiranoj po celom gradu otkrivaju interesantna mesta sa draguljima novog srpskog dizajna. Beogradska nedelja dizajna projektom 100% FUTURE SERBIA – BDW na Belefu pruža podršku domaćem dizajnu, a specifičnim pozicioniranjem u beogradskim izlozima daje podršku gradskoj trgovini i ugostiteljstvu u vremenu krize, fokusirajući pažnju medija, institucija i javnosti dve pune nedelje na sve vidove kreativnih industrija.

Na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Turističke organizacije Srbije, Jovan Jelovac je izjavio: “Želim da se ZAHVALIM NA KVADRAT svima koji su pomogli da se realizuje ovaj neverovatan projekat i u 2012. godini i pored svih teškoća. Od naših volontera, do cenjenih partnera i pokrovitelja, od globalnih kreativnih superzvezda koje su iz celog sveta izabrale da dođu baš u Beograd ove nedelje kao i mladih srpskih nada dizajna koji su učestvovali na našem konkursu, pa sve do finog knjižara koji nam je dao svoj izlog da prikažemo najveće srpske talente dizajna, a pre svega našem najvećem “sponzoru” - našim posetiocima: HVALA VAM NA KVADRAT za vaše poverenje.”

Aleksandar Denić, član programskog odbora Belefa zadužen za ovogodišnji  program je dodao: Veliki broj festivаlskih sаdržаjа proizvod je kvаlitetne sаrаdnje Belefa sа renomirаnim festivаlima. Festivаl festivаlа – BELEF 2012 u prаvom smislu povezuje nаjbolje što festivаlskа scenа može dа ponudi, pružаjući Beogrаđаnimа i gostimа Beogrаdа priliku dа uživаju u sjаjnim besplatnim sаdržаjimа tokom 83 festivalska dana. Izložba 100% FUTURE SERBIA – BDW na Belefu je svojim kvalitetom nesumnjivo unapredio kulturnu ponudu grada. 

Premijerno ove godine na 7. Beogradskoj nedelji dizajna kroz postavku DIZAJNPARK u Narodnoj biblioteci Srbije, biće prikazano osam važnih svetskih izložbi dizajna, kakve nisu viđene u našem glavnom gradu od čuvene američke izložbe o dizajnu osamdesetih, u paviljonu Cvijeta Zuzorić. Svih osam izložbi će biti postavljene u renoviranom zdanju Narodne biblioteke Srbije još od 4. juna u 10.00, kao logičan uvod u radionice u Malom amfiteatru i kreativnu konferenciju koja se održava u Velikoj čitaonici. Svečano otvaranje ovih izložbi je u sredu 6. juna u 20 časova praćeno koktelom, modnom revijom Jelene Stefanović i premijerom filma BDW 2011. Četiri sledeće izložbe BDW-a će svoje postavke imati u okviru programa DIZAJNPREMIERS u Železničkom muzeju, Institutu Servantes, showroom-u Italian Design Centra u Beton hali, i galeriji Offix na Dorćolu.

U Narodnoj biblioteci Srbije biće postavljene sledeće izložbe: RAZUM I OSJEĆAJI, iz Hrvatske – premijerno na BND-u prikaz savremenog hrvatskog produkt dizajna, u organizaciji internet magazina Agenda, kustoskinje Tatjane Bartaković; SILENT REVOLUTIONS iz Slovenije u produkciji Muzeja arhitekture i oblikovanja iz Ljubljane predstavlja slovenačku scenu savremenog dizajna; GOODNIGHT MOON by Jörg Boner iz Švajcarske je izložba ne samo o dizajnu proizvoda, već pre svega pokazuje viziju kako se stvari mogu postaviti u nov kontekst. Izložba se realizuje uz podršku Pro Helvetia-e. KREATIVNI PROSTOR SRBIJE – SIEPA premijerno pred beogradskom publikom posle nastupa na Nedelji dizajna u Milanu prikazuje spoj domaćih dizajnera sa srpskim proizvođačima nameštaja. MEGAPHONE by en&is iz Italije, predstavlja savršen spoj tehnike i mode u vidu verovatno najlepšeg asesoar za iPhone na svetu. Kao prikaz dosadašnjih nedelja dizajna u Beogradu stižu dve izložbe: BND PREDAVAČI SUPER ZVEZDE 2006 – 2011 - po prvi put inovativnom multimedijalnom tehnologijom predstavljena su predavanja najvećih kreativnih umova 21. veka, koji su bili gosti na konferencijama Beogradske nedelje dizajna. Predavanja prati izložba BND PORTRETI SUPER ZVEZDA autora Vladimira Miladinovića – Pikija. Posetioci Narodne biblioteke će da uživaju i u izložbi SACCO by Zanotta, prvom industrijski proizvedenom "bean bag-u" na svetu, koji je napunjen sofisticiranim poliesterskim zrnima i predstavlja najlegendarniji komad neformalnog sedenja u istoriji, koji je doneo revoluciju u nameštaju još 1968. godine!

U danima kreativne konferencije otvaraju se i ostale izložbe: 07. juna u 20.00 u Institutu Servantes, Čika Ljubina 19 - DESIGÑ - aktuelni prikaz španskog dizajna kroz 100 plakata i mapu španskog bazena kreativnosti; 08. juna u 20.00 u Železničkom muzeju, Nemanjina 6 - IN A NUTSHELL iz Hrvatske - projekat su zajednički pokrenuli HDD - Hrvatsko dizajnersko društvo i Ministarstvo kulture RH 2009. godine, s ciljem predstavljanja hrvatskog savremenog dizajna internacionalnoj publici; 8. juna u 20.00 u Offix-u, Gospodar Jevremova 41 - USM HALLER iz Švajcarske -  modularni nameštaj kreiran sa osnovom u arhitekturi.

Beogradska nedelja dizajna je danas verovatno ključni međunarodni događaj u kulturnom kalendaru Beograda, kao i najvažniji kreativni festival u regionu. Srce BND-a je svakako njegova svetski poznata međunarodna konferencija koja predstavlja “Najveće kreativne umove 21. veka”, koji zapravo i čine Beogradsku nedelju dizajna vodećom scenom na kojoj se svetske kreativne industrije susreću sa regionom jugoistočne Evrope. Ovogodišnja tema je «SLOBODA NA KVADRAT”.

Italijansko-britanski industrijski dizajner Martino Gamper, britanski dizajn studio Troika, nove austrijske i francuske superzvezde Tomas Fajhtner i Matje Leaneur, holandska agencija 180 AMSTERDAM, najbolji nemački advertajzeri Jung Fon Mat i čuveni kreativni izdavač Robert Klanten iz izdavačke kuće Geštalten, norveški dizajneri Non Format i Hejdejs, Jorg Boner i Punkt iz Švajcarske, Mati Klenel iz Švedske, Matilda iz Australije, zatim brazilske i britanske arhitekte Isaj Vajnfeld i Patrik Šumaher, trenutno najveća španska zvezda dizajna Hektor Serano, Alto Univerzitet iz Finske, njujorški fotograf Dušan Reljin poznat po fotografijama objavljenim u VOG-u, neki su od 30 vodećih kreativaca iz preko 20 zemalja širom sveta koji će predstaviti svoj rad tokom trodnevne konferencije „SLOBODA NA KVADRAT“ uz pomoć regionalnih predstavnika, kao što su slovenački studio Enota, hrvatski atelje 3LHD, Lasvit iz Republike Češke, Kitchen Budapest iz Mađarske i Beetroot iz Grčke, i konačno, u ulozi neke vrste voditelja, dizajner enterijera NBS, Zoran Radojičić iz Srbije.

Pratite BND filmove o predhodnim izdanjima Beogradske nedelje dizajna koji se premijerno emituju na kanalima RTS Digital, RTS Satelt i RTS 2. Ovi filmovi zajedno čine vrhunski dokumentarni serijal i više nego interesantan filmski materijal u rangu svetskih emisija o dizajnu na BBCu, EUROMAXu ili HISTORY chanellu (napr. Genius of Design), ali sa relevantnim sadržajem za naše gledalište, jer su snimani u Beogradu. Ovogodišnja Beogradska nedelja dizajna biće ispraćena i u vidu 12-minutnih hronika festivala na sva tri kanala RTS-a.

Ulaznice za tri dana konferencije SLOBODA NA KVADRAT su 25.000,00 dinara. Cena za studente iznosi 13.000,00 dinara bez obzira na vreme kupovine, a studenti kreativnih industrija imaju još veće pogodnosti jer uz motivaciono pismo mogu dobiti kartu po ceni od samo 6.500,00 dinara.

Za kupovinu je neophodna registracija na sajtu www.belgradedesignweek.com, pri čemu će zainteresovani dobiti detaljna uputstva i sve neophodne informacije.

Više informacija na: www.belgradedesignweek.com

BEOGRADSKA NEDELJA DIZAJNA 2012. OD 03. DO 17. JUNA
BDW na BELEF-u sa projektom 100% FUTURE SERBIA
DIZAJNPREMIERES - Svečano otvaranje u utorak 06. Juna u 20.00
DIZAJNPARK izložbe – najveći broj postavki do sad

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..