U četvrtak, 24. maja u 20 časova biće održano donatorsko veče u prostorijama Javnog akvarijuma i tropikarijuma Beograd, u ulici Milenka Vesnića 3.  Ova institucija poziva sve prijatelje, ljubitelje životinja i prirode da prepoznaju njenu društvenu ulogu u edukaciji dece, đaka i studenata da zajedno sakupimo finansijska sredstva za prevazilaženje trenutnih problema. Ovom prilikom biće održana aukcija rukotvorina, bonsai drveća i drugih proizvoda prijatelja ove institucije, a svi koji dođu  mogu postati dobročinitelji  i pokrovitelj nekog od ovde omiljenih štićenika, kao što su veliki gurami, arowana, najveći karpet piton ili ribice Dori i Nemo.

Javni akvarijum i tropikarijum Beograd ove godine obeležava 10 godina postojanja i uveseljavanja desetine hiljada dece koja su na ovom mestu imala priliku da se upoznaju sa podvodnim svetom i egzotičnim životinjicama.

Međutim, značaj ove godišnjice je umanjen nesrećnim spletom okolnosti. Nedavno su došli na naplatu računi nastali za vreme pandemije korona virusa. Akvarijum i tropikarijum dve godine nije imao posetioce, a sve vreme su isplaćivane plate i doprinosi za zaposlene, ali prvenstveno troškovi hrane i održavanje za oko 3.000 uglavnom udomljenih životinjica.

Dolazak grupnih i individualnih poseta je bio onemogućen, ali je i dalje trebalo obezbediti sredstva i hranu za ovaj azil za napuštene životinje. Opstanak nije bio moguć bez kompromisa, odlaganja plaćanja računa i uzimanja hrane i opreme na kredit. Sada su svi kompromisi potrošeni i u pitanju je opstanak životinja, zaposlenih i ove oaze života i prirode. Sada je situacija takva da su dugovanja velika, a hrane i osnovnih resursa sve manje.

Udomljene životinje imaju svoje potrebe, a obaveze oko njih ne biraju ni vreme ni situaciju. Želja Javnog akvarijuma i tropikarijuma Beograd je da nastavi ulogu misionara u očuvanju prirode i životinja još dugo, a za dalji opstanak je neophodna pomoć u iznos od 8 miliona dinara, koja bi obezbedila dalji opstanak.

Ovo je jedino mesto u gradu sa ovom specifičnom namenom gde deca mogu uživati u upoznavanju neobičnih vodenih životinja i gmizavaca. U Javnom akvarijumu i tropikarijumu možete videti moćne pirane Amazona, prelepe ribice Nema, Dori i Bubless, Patrika i Sunđer Boba koji menjaju boju, krabe, kornjače i zmije. Do sada je ovo mesto posetilo preko 75.000 dece u organizovanim posetama, hiljade studenata i nebrojeno građana koji vole prirodu i životinje.

Donacije je moguće uplatiti i putem broja žiro računa 160-391358-90 , udruženje "Aquaria life", Milenka Vesnića 3.

foto promo

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..