Vizuelnom projekcijom na medija fasadi Kule Beograd, najviše zgrade u Srbiji i regionu, protekle večeri obeležen je jedan od najznačajnijih datuma u savremenoj istoriji srpske prestonice – Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Beogradska operacija, jedna od ključnih bitaka na Balkanu tokom Drugog svetskog rata, kojom je okončana nacistička okupacija našeg glavnog grada duga 1.287 dana, završena je 20. oktobra 1944. godine. Tokom vojne operacije koja je trajala od 12. do 20. oktobra 1944. godine, združene jedinice Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije nanele su nemačkim trupama težak poraz i oslobodile Beograd.

Pored toga što je postala novi simbol naše prestonice, Kula Beograd poznata je, između ostalog, po savremenoj medijskoj fasadi, koja čini sastavni deo građevine i na kojoj se na inovativan način obeležavaju značajni datumi i događaji.

Za 22. oktobar planirana je projekcija u čast prve odštampane knjige, Gutenbergove Biblije, ali i predstojećeg Sajma knjiga, koji je već decenijama jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Beogradu.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..