Od 16 – 30/04/2015 / Kulturni centar Srbije, 123 rue Saint Martin, Pariz. Put za Evropu je imao za cilj preispitivanje principā na osnovu kojih delamo ili ne, na osnovu kojih smo razvijali lični i/ili kolektivni identitet u proteklih sto godina, a svaka izložba je predstavljala, i predstavlja, poput ove u Parizu, novo usložnjavanje mreža veza, ličnih priča, promišljanja o pomenutim temama, bez pretenzije davanja odgovora.

 

 

Iako smo u proteklom veku prolazili kroz različite ratove, krug se nije zatvorio jer posle života i smrti opet dolazi život. Gde smo pošli, tu smo došli i tako u krug. Svaki ispaljeni metak nam se vrati pre ili kasnije. Kakve su posledice zavisi od stava prema prošlosti i načina na koji je uključujemo u sadašnjost i život. Sa Principom ili bez.


Dvojako osećanje koje se kreće između kritičkog i nostalgičnog često ostavlja gorak ukus. Koji je to trenutak u kojem ne prepoznamo skrivenu poruku ili preko iste svesno pređemo i postanemo akteri prošlih i sadašnjih blokbaster katastrofa?  O tome govore radovi savremenih umetnika koji žive i rade u Srbiji i van nje i jednog pesnika koji živi u Mostaru.


Izlažu: Uroš Đurić, Goranka Matić, Aleksandar Jestrović Jamesdin, Mihael Milunović, Darinka Pop-Mitić, Marko Tomaš, Raša Todosijević, Vuk Vidor, Viktor Šekularac + Disciplin a kitschme na otvaranju.

 

Kustoskinje: Zorana Đaković Minniti & Mia David

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..