Muzej istorije Jugoslavije od 11. novembra radi u terminima od 17 do 22 časa, zbog izuzetne izložbe VELIKA ILUZIJA – Tito i 24 miliona metara filmske trake, koja se završava u četvrtak 18. decembra 2014, prikazivanjem nekada zabranjenog dokumentarnog filma Tito – Zapisi filmskog snimatelja. Ovo je poslednji poziv da posetite ovu zaista impresivnu izložbu, i da iskoristite priliku da na velikom platnu pogledate filmove koje su posetioci Muzeja izglasali.

 

Okosnicu projekta čini pažljivo vođena evidencija filmova koje je Tito pogledao od 15. marta 1949. do 16. januara 1980. godine, a autori su Marija Đorgović, kustoskinja MIJ i Momo Cvijović, muzejski savetnik MIJ.

 

Kompletan ambijent, kao i prikazivanje izložbe u večernjim časovima, stvaraju utisak odlaska u bioskop, što je koncept zabave koji polako izumire i odlazi u istoriju. Na ovaj način aktuelizuje se sadašnji trenutak, a posetioci podsećaju na činjenicu da je muzej mesto gde se ta istorija čuva i interpretira.

 

Velika iluzija paralelno prati dva nivoa ’realnosti’:  sa jedne strane projekat sledi impresivnu listu gledanih filmova, dok sa druge pruža uvid u snimanje dokumentarnog filma Tito – Zapisi filmskog snimatelja.

 

Na izložbi se interpretira muzejska i arhivska građa, kao i filmski i video materijal. Pored mnoštva inserata, dokumenata i fotografija, posetioci će videti i rekonstrukciju ćoška u kome se Tito iz dana u dan prepuštao omiljenoj aktivnosti.

 

U okviru filmskog programa u bioskopskoj sali Muzeja istorije Jugoslavije biće emitovano 40 filmova u sedam selekcija (Filmovi koje nije voleo, Filmovi odlikovanih režisera, Na krilima avanture, Noć posle teškog dana, Ka nepoznatim svetovima, Tito i film i Evropa u plamenu), dok je odabir gosta selektora, hrvatskog reditelja Rajka Grlića, specijalna osma selekcija.

 

Velika iluzija je izložba o Titu kao gledaocu, ali i o njemu kao glumcu, režiseru u senci i najmoćnijem producentu. Čoveku koji gleda u proseku 280 filmova godišnje, u svim svojim rezidencijama - pokretnim i nepokretnim. O njegovim susretima sa najvećom filmskom elitom druge polovine dvadesetog veka – Simon Sinjore, Iv Montanom, Sofijom Loren, Elizabet Tejlor, Vivijen Li, Orsonom Velsom, Ričardom Bartonom i Lorensom Olivijeom. O državniku kog filmovi odmaraju i zabavljaju, o kojima zna da kaže i „prosto čovjeku pamet stane“, ali koji zna i da njima propagira, prodaje, da mu služe u edukativne svrhe, ali i kao dobra priprema kad putuje i kad mu neko dolazi u posetu.

 

Materijal koji je korišćen u postavci izložbe pripada fondu Muzeja istorije Jugoslavije, Jugoslovenskoj kinoteci, Arhivu Jugoslavije i Filmskim novostima i Dunav filmu.

Ovo je poslednji poziv da posetite ovu zaista impresivnu izložbu, i da iskoristite priliku da na velikom platnu pogledate filmove koje su posetioci Muzeja izglasali.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..