U Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu večeras je svečano otvorena izložba „Rat i plakat: 1914-1918.“ koju je organizovao Institut za istoriju oglašavanja pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, u okviru programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata. Plakati su bili jedini svima dostupan masovni medij u periodu Prvog svetskog rata.


Namera osnivača Instituta i autora izložbe Vladimira Čeha je da prikaže snagu teksta i ilustracije, kao i mogućnost njihove kombinacije pri kreiranju ove komunikacione alatke. Na izložbi su plakati posmatrani kao istorijski dokumenti, bez ulaženja u vrednovanje ideja koje promovišu, sa političkog, vojnog, društvenog ili nacionalnog aspekta.


Izložba se sastoji iz tri dela: Plakat u svetu, Srbija na plakatu i Plakat u Srbiji. Na više od dve stotine plakata na panoima i oko pet stotina na velikim televizijskim ekranima prikazano je kako su iste teme bile saopštavane u različitim kulturama, za ostvarenje različitih ciljeva, kako se poruka za istu temu menjala u toku samog rata, kakav je ton imao tekst poruke i kakvu je emociju izazivala slika.


Profesija koja se bavi kreiranjem komunikacija prvi put je, na ovaj način, predstavljena u ovdašnjem Muzeju primenjene umetnosti. Vizuelni identitet izložbe delo je Slavimira Stojanovića.


Replike plakata obezbeđene su iz Imperial WarMuzeja u Londonu, The Library of Congressu Vašingtonu, Museum of Contemporary History of Russiau Moskvi, Colorado College u Kolorado Springsu, Narodne biblioteke Srbije, Arhiva Srbije i Muzeja Vojvodine.


Na otvaranju je prikazan način na koji je autorski tim predstavio nekadašnji medij na današnjim medijima. Plakati koji promovišu izložbu - govore. Program za komunikaciju sa plakatima na mobilnim telefonima prikazao je Vitomir Jevremović iz Digital Mind-a. Njegovo delo je i „aktivacija telekineze“, odnosno – sposobnosti da čovek pokreće stvari na daljinu, bez fizičkog kontakta: posmatrač mahne rukom ispred velikog TV ekrana – i okrene stranicu„kataloga“ na ekranu, bez daljinskog upravljača. Ovaj veliki ekran biće postavljen u izlogu Muzeja tokom izložbe i prolaznici će moći mahanjem da pregledaju plakate.

Kao treća mogućnost nove ere u promociji kreativnih rešenja starih 100 godina prikazana je „knjiga utisaka“ u Muzeju, doprinos agencije Executive Group: posetilac svoje utiske, zajedno sa fotografijom sa lica mesta, može da ostavi u elektronskoj galeriji uz pomoć ekrana osetljivog na dodir.

Izložbu su podržale Ambasade Austrije, Francuske i Velike Britanije u Beogradu, kao i srpski ogranak IAA (International Advertising Association) i UEPS, Udruženje za tržišne komunikacije Srbije.

<<  Februar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728

Putopisi, Intervjui..