16. Bijenale umetnosti pod nazivom Linije vremena: dokumenti 1981–2012. bavi se novom skulpturom kao antispomenikom, skulpturom u proširenom polju, instalacijama in situ, antiskulpturom, postskulpturom. Program će biti svečano otvoren 17. septembra u staklenom paviljonu na trgu ispred Narodnog muzeja Pančevo, dok će se glavni i prateći program održati na više gradskih lokacija...

 

...u Galeriji savremene umetnosti, Foajeu Kulturnog centra Pančeva i Gradske uprave, Narodnom muzeju, bioskopu „Vojvodina”, Istorijskom arhivu, prostoru budućeg legata Milorada Bate Mihajlovića i u galeriji „Elektrika” Kulturnog centra.

 

Bijenale umetnosti u Pančevu se organizuje na temeljima Bijenalne izložbe jugoslovenske skulpture u Pančevu (1981–1996), koja je tokom osamdesetih i devedesetih godina 20. veka predstavljala jednu od ključnih tačaka podsticaja i podrške razvoju jugoslovenske skulpture. Menjajući naziv u Bijenale (vizuelnih) umetnosti Pančeva (2000-2014), i proširujući forme izloženih dela, Bijenale je na ovim prostorima zadržalo poziciju značajnog uporišta za savremenu umetničku praksu.


Potvrđujući tezu da je skulptura posrednik u vezi sa svetom, i verujući da za jezik savremene skulpture ne postoje granice, selektorka 16. Bijenala umetnosti Suzana Vuksanović i producent Dragan Jelenković su napravili impresivnu listu od osamdesetak umetnika koji će izlagati, trudeći se da obuhvate sve generacije.

 

Pojam nova skulptura označava čitav niz različitih umetničkih pojava, poput antiskulpture, instalacije, performansa i hepeninga, koje su potekle iz okrilja medija skulpture, istovremeno ga relativizovale, ali i jačale. Reafirmacijom komunikativnosti i elastičnosti savremenog skulptorskog jezika, nova skulptorska praksa otvorila je i drugačije pravce za realizaciju čitavog korpusa novih ideja i suštinsku (pre)formulaciju novih medija. Otkrivanje predmetnosti skulpture/objekta, njene telesnosti i relacije telo – delo, te slobodno biranje i kombinovanje materijala, osvajanje prostora i njegovo inkorporiranje u umetnički rad, otvorilo je sasvim nove mogućnosti za razvoj skulpturalne prakse, što ćemo videti i na Bijenalu.

 

Kao prateći program Bijenala biće realizovana izložba i intervjui Dušana Otaševića u prostoru budućeg legata Milorada Bate Mihajlovića (kustosa Marijane Kolarić), radionica-izložba Aleksandra Zografa koji će aktuelnost skulpture predstaviti kroz knjigu stripa, i performansi autora Andreja Mirčeva sa Akademije umjetnosti iz Osijeka. Bijenale prati i dvojezična (srpsko-engleska) publikacija sa tekstovima kritičara i teoretičara umetnosti, bogato ilustrovana istorijskim dokumentima i foto-dokumentacijom.

 

Kulturni centar Pančeva u realizaciji ovogodišnjeg Bijenala umetnosti sarađuje sa: Srpskom akademijom nauka i umetnosti, Muzejem savremene umetnosti Vojvodine, Umjetničkom akademijom u Osjeku, Kolekcijom „Trajković“ , Muzejem rudarstva i metalurgije iz Bora, Muzejem Grada Beograda i Centrom za likovnu i primenjenu umetnost „Terra”, Kikinda.

Pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine, Grad Pančevo.


Generalni sponzor: Naftna industrija Srbije


Medijski partneri: TANJUG, Nedeljnik „Pančevac“, RTV Pančevo, RTS dopisništvo Pančevo, RTV dopisništvo Pančevo, Seecult Portal, Dan u Beogradu, Kulturizacija, Remix Press, Radio „Legend“, Mreža kreativnih ljudi.

 

...o Bijenalu...

 

Bijenale umetnosti je internacionalna manifestacija koja se održava u kontinuitetu od 1981. godine, kada je prvi put održana kao izložba jugoslovenske skulpture velikog formata za slobodni i galerijski prostor. Dvehiljadite godine ovaj projekat koncepciju rada proširuje sa polja skulpture na „prošireno polje umetnosti“, te se i sam naziv manifestacije preinačio sa Bijenala skulpture na Bijenale vizuelnih umetnosti. Takođe, te godine izložba dobija internacionalni karakter. Prateći umetničke afinitete i osluškujući puls nove publike, Bijenale 2006. godine proširuje svoj program na pozorišnu i filmsku umetnost, čime uključuje i druge umetničke izraze i dobija današnji oblik – Bijenale umetnosti.


Bijenale umetnosti, kao manifestacija koja iza sebe ima tradiciju dugu više od trideset godina, ugostilo je mnoge značajne umetnike među kojima su: Jožef Nađ, Danijel Biren, Tomislav Peternek, Nikola Džafo, Ričard Dikon, Kosta Bogdanović, Mrđan Bajić, Vera Stevanović, Škart, Ivan Grubanov, Katarina Zdjelar, Siniša Ilić, Janez Janša, Vladan Joler, Boris Šribar, Slaven Tolj, Nebojša Vilić, Asja Mandić, Igor Antić, Žiga Kariž...

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..