Sa ciljem da se 10. jul - rođendan Nikole Tesle obeleži širom Srbije, a naročito u gradovima i mestima na kulturno turističkoj ruti Putevima Tesle, Klaster puteva kulture pokreće jedinstvenu manifestaciju Tesla dan! Tog dana očekuju vas neobični obilasci stogodišnjih hidroelektrana i kabineta, brojne izložbe, performansi, radionice, predstave, eksperimenti, predavanja, okrugli stolovi, kao i razna druga dešavanja inspirisana Teslom i njegovim životom, Đorđem Stanojevićem, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije...


Ako ste 10. jula u Beogradu pruža vam se prilika da prošetate kroz stogodišnje kabinete ETF-a i saznate kako je Tesla "pravio gromove", na koji način je proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, kako se meri jačina struje ili „natera“ varnica da skače od jednog šiljka do drugog. Moći ćete da zavirite i u Narodnu biblioteku i saznate nešto više o posebnom prijateljstvu između Tesle i Jovana Jovanovića Zmaja, zauzmete svoje mesto u Tesla bioskopu Centra za promociju nauke ili u Univerzitetskoj biblioteci saznate zašto je Đorđe Stanojević čovek koji je osvetleo Srbiju. Tokom ovog dana očekuju vas zanimljive šetnje Teslinim stopama kroz Beograd i još čitav niz izmenađenja.

Ukoliko se baš 10. jula nađete u zapadnoj Srbiji, ne propustite da obiđete “Pod gradom” u Užicu, najstariju hidroelektranu u Srbiji sagrađenu prema Tesla principima 1900. godine, samo četiri godine nakon Nijagare! Svi koji Tesla dan reše da provedu u Leskovcu i nadomak njega, moći će da obiđu stogodišnju hidroelektranu Vučjanku, koja predstavlja neverovatan spoj prirode i ljudskih ruku, ali i da prisustvuju tradicionalnom obeležavanju Teslinog rođendana u Narodnom muzeju Leskovca koje organizuje udruženje „Izgradimo Teslin toranj“. Nišlije i posetioci Niša moći će da proslave Tesla dan, uz posetu čuvenoj hidroelektrani Sveta Petka, koja je od aprila po prvi put u svojoj istoriji otvorena za posetioce, kao i uz specijalne animacije Teslinih patenata na Elektronskom fakultetu. I to nije sve…

Specijalna dešavanja Tesli u čast pripremaju naravno i Muzej Nikole Tesle, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Narodna biblioteka Srbije, Elektrotehnički fakulet u Beogradu, ali i luksuzni hotel SquareNine sa posebnim Tesla menijem.

Ko stoji iza Tesla dana?

Tesla dan organizuje Klaster puteva kulture koji udružuje preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta. Tesla dan su podržali Grad Beograd, Elektroprivreda Srbije, kompanije Schneider Electric, ENEL PS, Trizma, Doncafe, Ernst&Young, ITAcademy, a prijatelji projekta su Infostud i Centar za promociju nauke.

Projekat postavljanja kulturno turističke rute Putevima Tesle započeo je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, a podržali su ga Elektroprivreda Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja, Sektor za turizam Ministarstva finansija i privrede, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja i Ministarstvo energetike.

“Cilj manifestacije Tesla dan i same rute Putevima Tesle je da prikaže Srbiju i Beograd u nekom drugom svetlu. Da pokaže da to nije samo zemlja gostoljubih ljudi i provoda, već i zemlja kulture, nauke, privrede i preduzimljivih ljudi. Na ovaj način želimo da stvorimo jak i prepoznatljiv brand, da privučemo pažnju kako turista, tako i biznis sektora, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske ehikasnosti i IT-a. Kulturna ruta Putevima Tesle je jedinstven primer projekta koji je uspeo da udruži više sektora – kulturu, nauku, obrazovanje, turizam i privredu”, objašnjava Manuela Graf iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, inače generalni menadžer Klastera puteva kulture.

U četvrtak 10. jula, takođe se obeležava nacionalni Dan nauke u Srbiji, već četvrtu godinu za redom. Centar za promociju nauke će ovaj dan obeležiti nizom aktivnosti. U prepodnevnim satima biće otvoren Dečji naučni klub, zatim će uslediti predstavljanje programa Horizont 2020, a nakon toga će u 19 sati uslediti tribina "HAARP i druge zablude o nauci". Sve aktivnosti se dešavaju u prostorijama CPN Naučnog kluba u Knez Mihailovoj ulici 5.

 

www.teslaways.rs

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..