U sredu, 21. maja 2014. godine, u 19 časova, u Kući kralja Petra, ustanovi kulture čiji je osnivač GO Savski venac, biće otvorena 46. Majska izložba ULUPUDS-a, pod sloganom ULUPUDS RESTART. Izložba u Kući kralja Petra, biće otvorena od 21. maja do 31. maja 2014. svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz slobodan.

 

Posle jubilarne 45. majske izložbe Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera, ULUPUDS-a, jednog od centralnih događaja u 2013. godini, u okviru proslave velikog jubileja – 60 godina ULUPUDS-a (1953-2013), članovi Udruženja predstavljaju svoje nove radove, na velikoj 46. Majskoj izložbi 2014, u Kući kralja Petra, na Senjaku, od 21. do 31. maja.


Majska izložba, najstarija i najznačajnija izložba članova ULUPUDS-a, profesionalnih stvaralaca u svim oblastima primenjenih umetnosti i dizajna u Srbiji, prvi put je održana 1955. godine. Niz godina, ova manifestacija bila je revijalnog karaktera, a od 2007. godine, i tematskog.


Majska izložba ULUPUDS-a, u svom 46. izdanju, organizovana je pod sloganom - ULUPUDS RESTART.


“Uprkos opštoj slici umetničke scene, koja odražava težnju za opstankom, indiferentnosti političkih struktura, odsustvu interesovanja za umetnost kao jedan od najviših principa ljudskog života, Majska izložba 2014. pokazuje da odgovorno profilisani projekat, i u ovakvim uslovima, može da bude podsticaj promenama, afirmišući u celini vitalnu produkciju.
...
Zagledani u sadašnjicu, budni za budućnost, umetnici(preko 160 autora) ne ostaju ravnodušni prema pitanjima prošlosti, te su mnogi posvećeni temama koje referiraju na stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata ali i na prethodne istorijske momente i ličnosti.... Veliki je broj radova sa nazivom RESTART, kao i metaforičnih razrada tema: JUTRO, BUĐENjE. Nastali kao porudžbine uglednih domaćih i stranih firmi ili kao odrazi ličnih povoda, zastupljeni radovi u rasponu su od evokacija drevne umetnosti do izdanaka savremenih tokova, pojedini sa veoma jasnom porukom savremenom čoveku i društvu…”
Ljubica Jelisavac, kustos ULUPUDS-a.


Na svečanosti otvaranja izložbe, biće dodeljene tradicionalne nagrade Majske izložbe: Gran pri i pet ravnopravnih plaketa. Tom prilikom, biće dodeljene i Nagrada iz Fonda Aleksandar Šaletić, kao i Otkupna nagrada Muzeja primenjene umetnosti.

Vizuelni identitet 46. Majske izložbe ULUPUDS-a: Jovan Tarbuk.

 

Generalni pokrovitelji izložbe:
Ministarstvo kulture Republike Srbije
Sekretarijat za kulturu Grada Beograda
Opština Stari grad

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..