Reprezentativna studijska izložba Ornamenti srpskih srednjovekovnih fresaka - Osvežavanje memorije, autora Dušana Milovanovića, postavljena od 6. novembra 2013. u Muzeju primenjene umetnosti, posle četiri meseca trajanja, zatvara se u subotu, 1. marta 2014.

 

Ova izložba predstavlja redak umetnički projekat, koji je uspeo da pomeri granice i približi srednjovekovnu umetnost različitim generacijama, a najviše zahvaljujući izuzetnoj postavci, autora profesora Ivana Mangova, te da kulturnu baštinu predstavi na jedan potpuno drugačiji, savremen način. Stvorena je nesvakidašnja, interaktivna audio-vizualna koja je mesecima imala veliki odziv publike. Izložbu  je do sada videlo preko 15.000 posetilaca, a sve vreme je imala izuzetno bogat prateći program, koji je sadržao veliki broj radionica i predavanja.

 

Posednja dva dana izložbe Osvežavanje memorije, sve zainteresovane, kroz izložbu će provesti autor izložbe - Dušan Milovanović:


u petak, 28. februara u 13h i
u subotu 1. marta u 13h i u 17h.

 

Jedan od najatraktivnijih momenata u okviru izložbe je zidna instalacija, sa preko 300 trodimenzionalnih ornamenata, koju je osmislio i realizovao keramičar Aleksandar Vac, inspirisan fragmentima srednjovekovnih ornamenata. Rad Nataše Teofilović –‘’Asimietry’’ koji je prikazan na ovogodišnjem Oktobarskom salonu, deo je ove izložbe. Inspirisani srednjovekovnim ornamentima profesori Vukan Ćirić i Dušan Zjalić uradili animacije koje se emituju unutar izložbenog prostora, ali i u samom izlogu Muzeja, na najmodernijim Philips ekranima.


Muzika je izuzetno bitan element ove izložbe. Originalnu muziku za izložbu Osvežavanje memorije su radili Goran Trajkovski iz čuvene makedonske grupe Anastasija, Dorijan Jovanović, još jedan talentovani makedonski muzičar, professor Zoran Jerković i DJ Marko Nastić. Zahvaljujući podršci kompanije Philips, sve sale imaju profesionalno ozvučenje i krećući se kroz sale, posetioci se kreću kroz svojevrsne muzjeske pejzaže, gde se različite muzičke numere smenjuju, nadopunjuju i grade atmosferu.

 

Već je izvesno da će posle Beograda Osvežavanje memorije posetiti još nekoliko gradova, pre svega u regionu,  da bi od maja nastavila svoj internacionalni život. Polovinom maja izložba se seli u Pariz, potom u Brisel, a pozivi stižu iz Grčke, Nemačke, Švajcarske, Kine i SAD-a.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..