Svake godine u oktobru, na Beogradskom sajmu, okupe se izdavači, književnici i ljubitelji knjige sa svih kontinenata, nastavljajući uspešno komunikaciju započetu 1956. godine. Oktobar će i ove godine u Beogradu biti u znaku knjige. Ovogodišnji  58. MEĐUNARODNI BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA održava se od 20. do 27. oktobra.


Najpoznatiji izdavači, knjižari, distributeri, bibliotekari i mnogi pisci sa svojim delima kako iz zemlje tako i inostranstva predstaviće svoju izdavačku produkciju u halama 1, 1A, 2 i 4 Beogradskog sajma.  U ime onih koji knjigu čitaju i onih koji knjigu stvaraju, i ove godine Sajam knjiga je duži za jedan dan, i u svakom danu svog trajanja duži za jedan sat! Počasni gost ovogodišnjeg Sajma knjiga je Poljska, a u ime počasnog gosta Sajmu knjiga će se obratiti poznata poljska književnica srednje generacije Olga Tokarčuk.


Uprkos činjenici kad ekonomska kriza preti da izdavaštvo pretvori u uzaludan posao, a televizija i internet su bliži nego knjiga,  ona opstaje i ostaje i dalje jedan od najvitalnijih fenomena današnjice. Knjiga traje jer je doživljavamo kao deo našeg prirodnog okruženja i potrebe, ona ne zastareva nikad, i uvek je u modi.


Čak i kriza knjige je njena šansa – šansa da se na tradicionalnom Forumu Sajma knjiga  profesionalno progovori o najaktuelnijim temama iz oblasti izdavaštva. I ove godine zajednički nastup na Beogradskom sajmu knjiga imaće kulturni centri iz zemalja Evropske unije u Beogradu, a neće izostati ni školski dan posvećen organizovanim posetama učenika, studenta, nastavnika i profesora, za koji izdavači pripremaju poseban i aktuelan program. Najbolji izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dečija knjiga i najlepša knjiga biće i ove godine nagrađeni.


Knjige koje će biti izložene mogu biti nove ili stare, dobre, lake čak i opasne, ali svaka od njih predstavlja mamac za hiljade čitalaca koji će se, u oktobru, naći u halama Beogradskog sajma. Sajam knjiga jeste mnogo više od primopredaje i prodaje knjiga, jeste i mnogo manje od uzvišenog posla njihovog stvaranja, ali,  Sajam knjiga je, pre svega, prostor istinske čitalačke radosti. Sajam knjiga je i prilika da se  pronađe retka knjiga, knjiga po najpovoljnijoj ceni, knjiga koje nema u knjižarama ili bibliotekama...da se sretne sa autorima.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..