Dunavfest 2021. će biti održan u Kuli Nebojša 28. i 29. septembra u 18 časova. U programu Dunavfesta će učestvovati istaknuti istoričari, publicisti, glumci, tradicionalni umetnici i plesači. Program Dunavfesta 2021. posvećen je dvestogodišnjici Grčke revolucije. Okolnost da je jedan od nosilaca ideje slobode i nezavisnosti Grčke, Riga od Fere, pogubljen u Kuli Nebojša, tematski je  inspirisala ovogodišnju ediciju festivala. Program ovogodišnjeg Dunavfesta čine: instalacija Poslednja plovidba Rige od Fere i Počast Teodorakisu, te svečana promocija knjige Grčka, Rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije, autora Dušana Spasojevića.

Ideja da se predstavi bogato kulturno i prirodno nasleđe Dunava u Srbiji motiv je osnivanja Dunavfesta, koji je 2011. godine zaživeo na Kuli Nebojša. Reč je o manifestaciji koja povezuje kulturnu baštinu sa savremenom produkcijom.

Programi Dunavfesta izvođeni su širom Srbije, a predstavljeni su u Austriji i Nemačkoj.

Utorak 28.9. u 18 časova
Poslednja plovidba

Instalacija drame Rige od Fere i Hommage a Mikis Theodorakis

Učestvuju: Tihomir Stanić, Pavle Pekić i Marko Grabež (glumci), Svetlana Spajić (tradicionalni pevač), Nacionalna fondacija za igru, koreograf Jovan Veselinović, Petar Popović (publicista)

Ton majstor: Zoran Jerković
Ideja i realizacija: Nebojša Bradić

Sreda 29.9. u 18 časova
Grčka: Rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije

Svečana promocija knjige Dušana Spasojevića (izdavači: Čigoja štampa, Institut za noviju istoriju Srbije, Institut za evropske studije, Fondacija Šaper)

Učestvuju: Mile Bjelajac (direktor Instituta za noviju istoriju), Profesor Milan Ristović, Boško Jakšić (novinar i kolumnista) i autor

Programi Dunav festa održavaju se u Kuli Nebojša, ulaz je besplatan, broj mesta je ograničen u skladu sa epidemiološkim merama.

Ideja da bude predstavljeno bogato kulturno i prirodno nasleđe Dunava u Srbiji motiv je osnivanja Dunav festa, koji od 2011. godine živi na Kuli Nebojša. Reč je o manifestaciji koja povezuje kulturnu baštinu sa savremenom produkcijom. Programi Dunav festa izvođeni su širom Srbije, a predstavljeni su na skupovima u Austriji i Nemačkoj.

Program Dunav festa 2021. posvećen je dvestogodišnjici Grčke revolucije. Okolnost da je jedan od nosilaca ideje slobode i nezavisnosti Grčke, Riga od Fere, pogubljen u Kuli Nebojša, tematski je inspirisala ovogodišnju ediciju festivala.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..