U ponedeljak, 10. maja od 19.00 časova na Letnjoj sceni Doma kulture Studentski grad, Velika sala. Načelo rodne ravnopravnosti i nediskriminacije je jedno od temeljnih načela ljudskih prava. Ipak, rodna neravnopravnost je još uvek  vrlo prisutna u ogromnoj većini vidova društvenog života. Rodna ravnopravnost podrazumeva ravnopravnu vidljivost, osnaženost i učešće oba pola u svim sferama javnog i privatnog života. Rodna ravnopravnost je suprotna rodnoj neravnopravnosti, a ne rodnim razlikama i njen cilj je da promoviše puno učešće žena i muškaraca u društvu. Gost: Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Koncept koji znači da sva ljudska bića imaju slobodu da razvijaju lične sposobnosti i prave izbore bez ograničenja nametnutih strogim rodnim ulogama; da se različito ponašanje, želje i potrebe žena i muškaraca u jednakoj meri uzimaju u obzir, vrednuju i podržavaju.

Šta donosi novi Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti? Do kada ćemo se boriti za ravnopravnost da pred zakonom i u praksi svi budemo jednaki, u životu izjednačeni, da imamo pravo i kao žene i kao muškarci da zajedno odlučujemo o svakom segmentu političkog i javnog života? Da li su na ovom podneblju još uvek  duboko ukorenjeni tradicionalni kulturni obrasci ili smo spremni za praktično sprovođenje politike apsolutne jednakosti?

<<  Decembar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
 

Putopisi, Intervjui..