4. Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“, će se održati u Domu omladine Beograda u periodu od 13. do 15. 11. 2013. godine. Ove godine, kao i prethodnih, u toku festivala održaće se veliki broj radionica i predavanja, zanimljive izložbe zelenih kompanija i organizacija, kao i premijerno prikazivanje najnovijih „zelenih“ filmova.

 

UČESTVUJTE U OBRAZOVNOM PROGRAMU GREEN FEST-a!

 

Koji su izazovi na putu povećavanja teritorije pod zaštitom? Da li znaš kako stambeni objekat pretvoriti u ekološki nezavisnu kuću? Koliko je tema životne sredine među prioritetima medijskih kuća u Srbiji?

 

13.11. u 16.00h Radionica - Profesionalni izazovi u zaštiti predela / Značaj zaštite prirodnih dobara odavno je prepoznat. Međutim, koji su izazovi na putu
povećavanja teritorije pod zaštitom? Uz pomoć predstavnika Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja i Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda, kroz timski rad u grupama i diskusiju, saznajte kako da savladavate profesionalne izazove u oblasti zaštite prirode. Radionica je namenjena srednjoškolcima i studentima.


14.11. u 15.00h Panel diskusija - Mediji i životna sredina / Masovni mediji su odavno postali prenosnici svih informacija koje nas zanimaju.
Životna sredina kao okruženje u kom živimo nije dobila takav tretman. Koliko je tema životne sredine među prioritetima medijskih kuća u Srbiji? Da li komercijalni mediji imaju potrebu da se bave ovom temom? Koliko su kvalitetne informacije koje dobijamo od njih? Da li mediji i javnost mogu biti pokretač društvenih promena? Ovo su samo neka od pitanja na koje ćemo probati da nađemo odgovor u okviru panel diskusije. Učestvuju: Ivan Cvejić – glavni i odgovorni urednik, Novinska agencija Beta, Igor Rill – urednik, Nacionalna Geografija Srbija, Slobodan Bubnjević – urednik komunikacija, Centar za promociju nauke i Duška Dimović – direktor programa u Srbiji, Svetski fond za prirodu.


15.11. u 16.00h Predavanje - Kako napraviti ekološku kuću / Da li znaš da se stambeni objekat može pretvoriti u energetski nezavisnu jedinicu kroz primenu mera energetske efikasnosti i minimalne upotrebe obnovljivih izvora energije, sa svim ugodnostima neophodnim za svakodnevni život? Arhitekta Rade Kosanović i inženjer Vladimir Janković tvrde da je to moguće. Saznaj sve o pasivnoj arhitekturi, primeni različitih mera i preporukama za izgradnju ovakvih objekata. Predavanje je namenjeno studentima fakulteta.

 

Svi zainteresovani za praćenje revijalnog programa na ovogodišnjem „Green Fest“-u mogu da naruče karte na www.greenfest.rs i na taj način osiguraju kartu za Festival koji se održava od 13. do 15.11. u Domu omladine Beograda.


Ulaz na sadržaje programa 4. Međunarodnog festivala zelene kulture „GREEN FEST“ je i ove godine besplatan ali će, zbog ograničenih kapaciteta raspoloživih sala, ulaz biti slobodan samo za posetioce koji su se prijavili i preuzeli karte, saopštio je danas Centar za unapređenje životne sredine, organizator Festivala.


Svi koji naruče kartu preko www.greenfest.rs će dobiti email potvrde i informacije o preuzimanju karata. Prijave se primaju od petka 01.11.2013. godine do početka programa Festivala na dan održavanja (13-15.11.2013.).


U revijalnom delu filmskog programa biće prikazano 6 filmova, od kojih će tri imati premijeru u Srbiji. Festival će biti otvoren filmom čija tema je veoma aktuelna, ali i prisutna u našoj zemlji u proteklih nekoliko nedelja - "GMO OMG". Pored ovog ostvarenja, posetioci će imati priliku da vide film "Crna riba", koji predstavlja svojevrstan nastavak Oskarom ovenčanog filma "Zaliv", kao i "Prepuštanje" - izuzetan film o hemikalijama koje su prisutne u svakodnevnom životu i posledicama na zdravlje budućih pokoljenja.


Kroz film "Bačeni u đubre" nas vodi oskarovac Džeremi Ajrons uz taktove, takođe dobitnika nagrade Oskar, kompozitora Vangelisa, dok će kroz film snimljen na nesvakidašnji način, "Više od meda", posetioci imati priliku da saznaju više o svetu pčela i uzrocima zbog kojih ova vrsta izumire širom sveta. U prepodnevnim terminima, zbog izuzetnog interesovanja publike, biće prikazivan film iz prošlogodišnje selekcije festivala - "Igraj ponovo", o posledicama koje detinjstvo otuđeno od prirode ostavlja na decu.


Ovogodišnji Međunarodni festival zelene kulture “Green Fest” se održava uz pomoć Grada Beograda Sekretarijata za zaštitu životne sredine i kompanije Vip mobile i  podršku kompanija Lenovo i Canon, kao i mnogobrojnih partnera i prijatelja.

 

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..