Pina-01Festival autorskog filma, jedna od najpoznatijih gradskih kulturnih manifestacija i važan događaj za ljubitelje filma, ove godine održava se po sedamnaesti put u periodu od 30. novembra do 5. decembra.
Festival autorskog filma održava se u Domu omladine, Dvorani kulturnog centra Beograda, Muzeju Kinoteke, Domu kulture studentski grad, bioskopu „Fontana“ i multipleksu „Kolosej“.

U sklopu glavnog i pratećih filmskih programa na 17. FAF-u biće prikazano ukupno oko pedeset ostvarenja sedme umetnosti.
U glavnom programu ovogodišnjeg festivala i ove godine naći će se ostvarenja umetničkog fima sa prestižnih svetskih filmskih festivala.

Tu je najpre iransko ostvarenje „Razvod: Nader i Simin“, reditelja Ašgara Farhadija, nagrađeno u Berlinu sa dve glavne nagrade – priznanjem za najbolji film i priznanjem za najbolja glumačka ostvarenja kako muškoj, tako i ženskoj glumačkoj ekipi filma. Ovaj film nagrađen je i priznanjem Ekumenskog žirija Kanskog filmskog festivala.

Među filmovima koje će beogradska publika gledati u nekoliko gradskih bioskopskih sala su „Faust“ reditelja Aleksandra Sokurova, dobitnik „Zlatnog lava“ na ovogodišnjem festivalu u Veneciji, „Sram“ reditelja Stiva Mekvina, čiji je glavni glumac, Majkl Fasbender, u Veneciji nagrađen priznanjem za najbolju mušku ulogu, i „Bilo jednom u Anadoliji“ Nurija Bilge Džejlana, dobitnik Gran prija na festivalu u Kanu.

Sledeći tradiciju upoznavanja domaće publike sa novim glasovima u autorskom filmu, FAF ponovo prikazuje dobitnika kanske nagrade za najbolji debitantski film, priznanja „Zlatna kamera“ – ostvarenje „Akacije“ argentinskog reditelja Pabla Đorđelija.  U glavnom programu naći će se i dobitnik nagrade za režiju na najpoznatijem američkom nezavisnom festivalu u Sandensu, „Tiranosaurus“ reditelja Padija Konsidina, kao i prvo 3D ostvarenje kultnog reditelja Vima Vendersa – „Pina 3D“, film posvećen slavnoj plesačici i koreografkinji Pini Bauš.

Deo festivala su i ove godine, osim filmskih, i prateći programi koji predstavljaju druge umetnosti. FAF će i ove godine ugostiti renomirane filmske autore.

Festival autorskog filma je osnovan 1994. godine.  U okviru ovog festivala prikazuju se ostvarenja autorskog filma koja komuniciraju sa publikom na drugačiji način od holivudskih blokbastera, ne teže pukoj zabavi, i nose jak pečat umetničke vizije svojih autora. Festival autorskog filma je retka prilika da se ovi filmovi vide u bioskopu, jer zbog nedostatka sala i dominacije holivudske produkcije teško pronalaze svoje mesto na bioskopskim repertoarima.

Više informacija o festivalu i filmovima: http://www.faf.rs/

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..