U prvoj nedelji oktobra svoje 19. izdanje imaće Evropski festival animiranog filma Balkanima. Festival će biti održan od 4. do 9. oktobra u Domu kulture “Studentski grad” na Novom Beogradu i predstaviće domaćoj publici 93 kratkometražna autorska animirana ostvarenja, produkcije evropskih zemalja, koja su realizovana u prethodne dve godine. U glavnom takmičarskom programu biće prikazano 29 filmova, od kojih je 5 nastalo u srpskoj produkciji i ko-produkciji. U pitanju su kratkometražni animirani filmovi “O novcu i sreći” Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, “Stvaranje - Prvi kosmos” Jelene Bešir, “ID” Ane Pakljanac, “Naslov” Dane Vukajlović i animirani muzički spot za bend Nula pod nazivom “Seme” reditelja Mihajla Dragaša.

O nagradama za najbolje filmove glavnog takmičarskog programa odlučivaće Paola Orlić, producentkinja zagrebačkog Animafesta, Ivana Kvesić, direktorka festivala Fantoche u Badenu i Rastko Ćirić, domaći autor animiranih filmova, vizuleni umetnik i edukator.

Međunarodni žiri za studentske filmove činiće Ivana Bošnjak, autorka animiranih filmova iz Zagreba, Mina Cvetinović Pavkov, autorka animiranih filmova i vizuelnih efekata i vanredna profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i Miloš Tomić, domaći autor animiranih filmova i vizuelni umetnik. U studentskom programu biće prikazana dva srpska filma studentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti, Sofije Stojanović i Izabele Radisavljević.

Na prvoj večeri festivala, u utorak, 4. oktobra, pored projekcije takmičarskih filmova, biće otvorene i dve izložbe, koje će biti otvorene za publiku u toku 5 festivalskih dana. U pitanju su izložbe „Dobro jutro! Nikome” Andree Novićević koja “jasno teži ka direktnoj komunikaciji sa publikom kroz negovanje ironičnog narativa” i izložba Makedonski animirani film 1971-1991. Pored spomenutih izložbi u pratećem programu festivala biće prikazan dokumentarni film “Grad animacije - 50 godina Animafesta”, program makedonskih animiranih filmova, radionica stop-trik animacije za studente i program kratkometražnih animirano-eksperimentalnih filmova autora Erika Lajzera iz Njujorka.

Za vizuelni identitet ovogodišnje Balkanime, pobrinuo se domaći crtač stripova i animator Aleksa Gajić, koji je u svom prepoznatljivom retro-futurističkom maniru kreirao plakat i špicu festivala.

Festival su pored matičnog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, podržali Ministarstvo kulture i informisanja i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Informacije o festivalu i kompletna satnica su dostupni na sajtu festivala balkanima.org

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..