Jedan od najpopularnijih baleta na svetu "Krcko Oraščić", 18. Decembra 2013. godine  obeležava 121 godinu od svoje praizvedbe na sceni Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu. U dvorani Sava centra u Beogradu, 22. decembra 2013. godine, u 20 časova, biće održana beogradska premijera baleta “Krcko Oraščić” u izvođenju baletskihsolista dva imperatorska pozorišta- Marijinskog i Mihajlovskog teatra.


Veliki baletski spektakl iz Sankt Peterburga, grada za koji kažu da je svetska metropola baleta, biće prikazan u koreografskoj Marijusa Petipa - jednoj od najboljih varijanti klasikčne postavke ovog baleta.

 

Produkcijska kuća, Agencija S.I.L.B. i Projekat«RUSKA KULTURA U SRBIJI»sa ponosom prvi put u Beogradu predstavljaju publici u naslovnim ulogama u baletu “Krcko Oraščić”VIRTUOZE BALETA MARIJINSKOG TEATRA - prvaka baleta IGORA KOLBA i prima balerinu OLGU ESINU.

 

Beogradskapublikajedosadaimalaprilikudavidirazneverzijeomiljenogbaleta „KrckoOraščić“, ali nikada u izvođenju vrhunskih solista i ansambala dva čuvena imperatorska teatra iz Sank Peterburga -Marijinskog i Mihajlovskog, dva pozorišta koja predstavljaju kolevku ruske baletske škole i istaknuti su pripadnici porodice najreprezentativnijih teatara klasičnog baleta u svetu.

 

Marijinski teatar je poklonio svetu velika  baletske umetnike kao što su: Ana Pavlova, Vaclav Nižinski, Rudolf Nurejev, Mihail Barišnjikov… dok širom sveta njihovu blistavu tradiciju legendi svetskog baleta danas nastavljaju nove zvezde Marijinskog teatra: Uljana Lopatkina, Dijana Višneva, Julija Mahalina, Igor Kolb i Olga Esina…

 

Prvi put u srpskoj prestonici, u glavnim ulogama u baletu “Krcko Oraščić”, nastupaju prvak baleta i prima balerina Marijinskog teatra - Igor Kolb i Olga Jesina, koji svojom virtuoznošću i briljantnom igrom osvajaju srca mnogih gledalaca, ne samo u Rusiji i Evropi, već i širom sveta.


Praizvedba baleta "Krcko Oraščić" izvedena je upravo na sceni Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu 18. decembra 1892 godine. “Krcko Oraščić” ubrzo postaje jedan od najpopularnijih baleta u istoriji baletske umetnosti, zbog čega je, između ostalog, Sankt Peterburg i dobio status metropole svetskog baleta.


Zahvaljujući prelepoj muzici Čajkovskog, koreografiji, vrhunskom izvođenju, scenografiji i kostimima, osećaćete se kao da ste i sami deo ove bajke. Doživećete mnoga iznenađenja i dirljive trenutke sa interesantnim junacima ove priče čiji su snovi i želje skriveni u svima nama. Kako se priča ovog predivnog baleta bude odvijala, sve više će vas uvlačiti u taj sebi svojstven čaroban svet, protkan verom u borbu za dobrim i o snovima o pravoj ljubavi koja pobeđuje.


Da snovi i fantazije Krckovog sveta zažive i u vašim srcima, doprineće svojim vrhunskim baletskim umećem i ekspresivnom igrom i ansambli Marijinskog i Mihajlovskog teatra iz Sankt Peterburga, solisti Beogradskog baelta, kao i učenici Baletske škole „Lujo Davičo“ iz Beograda.

 

Koreografija –redakcija Natalije Toriašvili po Marijus Petipa. Libreto - Lev Ivanov
Umetnički direktor projekta - Natalia Toriašvili, direktorka DJAGILJEV ART CENTRA (Dyagilev Art Center) iz Sankt Peterburga.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..