Obeležavajući devet vekova od rođenja Stefana Nemanje, rodonačelnika loze Nemanjića i utemeljivača srpske srednjovekovne države Narodni muzej u Beogradu od 08. oktobra 2013. u 18 časova otvara izložbu pod nazivom Zaveti i poruke. Stefan Nemanja - devet vekova.


Izložba će biti realizovana u galerijskom prostoru na prvom spratu Narodnog muzeja, koji će biti odgovarajuće adaptiran i posle deset godina ponovo otvoren za javnost. Kako je reč o jubileju od velikog značaja za srpsku kulturu Narodni muzej u Beogradu će ovom izložbom podsetiti na početke srpske državnosti.

Izložba je posvećena Stefanu Nemanji jedanom od najznačajnijih srpskih vladara čija vladavina predstavlja prelomni period u istoriji i kulturi srpskog naroda. Ujedno Stefan Nemanja je jedan od utemeljivača Srpske pravoslavne crkve, koji se slavi kao Sveti Simeon Mirotočivi.

Kako bi se ovo razdoblje srpske istorije celovito predstavilo publici postavkom će, pored kopija fresaka iz srpskih srednjovekovnih manastira, biti obuhvaćeni reprezenatativni eksponati, koji govore i o drugim značajnim ličnostima toga doba i umetnosti srednjovekovne Srbije, koja je u sebi sažimala uticaje istoka i zapada.

Ovo će ujedno biti prilika da se publici ponovo prikaže Miroslavljevo jevanđelje zahumskog kneza Miroslava, brata raškog velikog župana Stefana Nemanje. Kao najstariji srpski, ilustrovani, ćirlični rukopis, Jevanđelje je aktom Narodne skupštine iz 1979. godine proglašeno za kulturno dobro od izuzetnog značaja, a zatim 2005. godine upisano u Listu svetske kulturne baštine UNECO- a – Registar Sećanje sveta.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..