Film "JUGOSLAVIJA, KAKO JE IDEOLOGIJA POKRETALA NAŠE KOLEKTIVNO TELO" otvara BELDOCS festival. Nakon premijere na 63. Berlinalu film "JUGOSLAVIJA, KAKO JE IDEOLOGIJA POKRETALA NAŠE KOLEKTIVNO TELO" rediteljke Marte Popivode biće premijerno prikazan u Beogradu na otvaranju BELDOCS festivala u petak, 26. aprila, 19.30 u Velikoj dvorani Sava Centra. Repriza: Fontana, 29.04. u 17:00.

 

U pitanju je istraživački film, ali i veoma lično gledište na povest socijalističke Jugoslavije, njen dramatični kraj i nedavni preobražaj u nekoliko demokratskih nacionalnih država. Iskustvo raspada Jugoslavije, kao i današnja „divlja“ kapitalistička obnova klasnog društva u Srbiji, naveli su me da ponovo prođem kroz medijske slike i ispitam kako se jedno društvo menjalo izvodeći sámo sebe u javnom prostoru. (Marta Popivoda)

 

Film se bavi izvođenjem ideologije u javnom prostoru, putem masovnih performansa. Autorka je analizirala filmske i video zapise iz posleratnog razdoblja Jugoslavije (1945‒2000), fokusirajući se na masovne državne izvedbe (omladinske radne akcije, prvomajske parade, proslave Dana mladosti itd.), kao i na javne proteste ('68, studentske i građanske demonstracije 90-ih godina; revoluciju 5. oktobra 2000. itd.). Prolazeći kroz medijske slike, film (re)konstruiše postepeno iscrpljivanje komunističke ideologije kroz promene odnosa između ljudi, ideologije i države. Film se završava pred vratima savremene demokratije i neoliberalnog kapitalizma u Srbiji, tražeći da promislimo zašto su građani tako lako napustili zamisli socijalističkog kolektivizma, bratstva i jedinstva, radničkih prava i besplatnog obrazovanja zarad najpre nacionalizma i rata, a zatim obećanja slobode i demokratije, za koje se ispostavilo da znače individualizam i „divlji“ kapitalizam. U dramaturškom smislu, film koristi teorijske koncepte društvene koreografije i društvene drame, prevodeći ih na jezik filma. Tim postupkom, Popivoda istražuje put od teze Richarda Sennetta, da kada ideologija postane uverenje, ona dobija moć da pokreće ljude i njihovo društveno ponašanje, do teze Renate Salecl, da su u jednom trenutku ljudi u Jugoslaviji počeli da veruju samo u uverenje: više nisu verovali u komunističku ideologiju, ali su verovali da drugi veruju i dalje.

 

REŽIJA Marta Popivoda

 

SCENARIO Ana Vujanović, Marta Popivoda

MONTAŽA Nataša Damnjanović

IZVRŠNI PRODUCENT producent Dragana Jovović

DIZAJNER ZVUKA Jakov Munižaba

MIKS ZVUKA Christian Obermaier, Jakov Munižaba

KOLOR KOREKCIJA Maja Radošević

PRODUCENTI Marta Popivoda, Alice Chauchat

KOPRODUCENT Ann Carolin Renninger

 

PRODUKCIJA:

 

TkH [Teorija koja Hoda], Beograd

Les Laboratoires d'Aubervilliers, Pariz

Universität der Künste Berlin, Berlin

joon film, Berlin

 

FILM POMOGLI:

 

Programski arhiv televizije Beograd

Périphérie – Centre de création cinématographique

Dart film

 

Marta Popivoda (1982, Beograd) Bavi se filmom, videom i kulturnim radom. Završila je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao i postdiplomske studije iz eksperimentalnog filma na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Za studije u Nemačkoj stipendistkinja je nemačke vlade u okviru programa DAAD. Članica je uredničkog kolektiva TkH (Teorija koja hoda) u okviru koga je inicirala i učestvovala u brojnim lokalnim i međunarodnim umetničkim i kulturnim projektima (kao što je ilegalni_bioskop). Njen poslednji film “Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo” premijerno je prikazan na 63. Berlinalu. Živi na relaciji Berlin – Beograd.

 

*Ovaj film je deo dvogodišnjeg istraživačkog projekta Performance and the Public (Izvedba i javnost) Ane Vujanović, Bojane Cvejić i Marte Popivode, članica umetničko-teorijskog kolektiva TkH (Teorija koja hoda), sprovedenog u kulturnom centru Les Laboratoires d'Aubervilliers u Parizu.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..