Danas je u Domu omladine održana prva konferenecija za novinare povodom predstojećeg, prvog Beogradskog Irskog Festivala, koji će od 11. do 17. marta u Kinoteci, bioskopu Fontana, Jugoslovenskom dramskom pozorištu i u Domu omladine, predstaviti deo bogate irske kulture.

 

Posetioce očekuje koncert poznate pevačice i glumice Marije Doyle Kennedy (16. mart, Dom omladine), veoma raznovrstan i kvalitetan filmski program (bioskopi Fontana i Kinoteka), kao i pozorišna predstava „Catalpa“ (Jugoslovensko dramsko pozorište, scena Stupica, 13. mart).

 

Na konferenciji su govorili ispred organizatora, Miroslav Mogorović i Jas Kaminski, kao i Ann Pešić, konzul Republike Irske u Srbiji i Luca Kadar, šefica za Informisanje, komunikaciju i medije Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

 

Jaš Kaminski (Jas Kaminski), irski novinar je, kao jedan od organizatora, podsetio da se festival završava na Dan Svetog Patrika, veliki irski praznik, i istakao da će ova manifestacija značajno uticati na izgradnju mostova između dva naroda. Kaminski je, takođe, napomenuo da je povoljna okolnost to što Irska trenutno ko-predsedava Evropskom unijom:
„Obe zemlje su na neki način na periferiji ali su dosta slične. Male su, imaju veoma prijatne ljude. Danas su u Evropskoj uniji prisutna specifična kulturna iskustva – vidite, uostalom, ja sam Irac sa poljskim imenom. Očekujem da na ovom festivalu povežemo istok, zapad, sever i jug“.

 

Jas Kaminski je dodao da postoji i FB strana festivala, i da građani Srbije tu mogu da šalju svoje slike vezane za bilo kakve irske, keltske simbole u našoj zemlji i tako učestvuju u nagradnoj igri i osvoje tablet računar. Tokom festivala u Supermarketu u Višnjićevoj radiće „irski klub“ sa mešavinom gastronomskih specijaliteta Srbije i Irske, a tamo će često boraviti i gosti festivala.

 

Ann Pešić, konzul Republike Irske u Srbiji je, nadovezavši se na Kaminskog, uz osmeh rekla da je ona „Irkinja sa srpskim prezimenom“, podsetivši se da je u našu zemlju došla pre 27 godina i da se „zaljubila u visok vaš Srb“:
„Kelti su uvek bili ovde. Srbija je zemlja kroz koju protiče najveća reka u Evropi, Dunav, tu su Kelti počeli. Pokušaćemo da vratimo irski duh na nedelju dana u Beograd“.

 

Luca Kadar, šefica za Informisanje, komunikaciju i medije Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ponadala se, tokom trajanja festivala, lepšem vremenu od današnjeg ističući da “zelena nije samo boja Irske, već i boja proleća”. Dodala je da “nije samo Irska imala korist od Evropske unije, već je to obostrano”.


“Neće se izgubiti nacionalni identitet ako uđete u EU, naprotiv”, smatra Luca Kadar, navodeći kao primer činjenicu da je irski jedan od 23 zvanična jezika Evropske unije.

 

Miroslav Mogorović iz producentske kuće Art & Popcorn, jedan od organizatora, istakao je pojedine programske segmente (kompletan program možete videti na sajtu festivala - www.irishfest.rs). Filmovi će biti prikazivani u Kinoteci, gde će program uglavnom odražavati “duh vremena”, i u novobeogradskom bioskopu Fontana, gde će akcenat biti na modernijim ostvarenjima. Mogorović je apostrofirao istorijski film “What Richard Did” Lennyja Abrahamsona kojim će biti otvoren festival 11. marta u Kinoteci (Uzun Mirkova), kao i “The Secret Of Celts” – ostvarenje koje je, iako animirano, kako kaže, više usmereno ka odrasloj populaciji.


“Biće tu i porodičnih drama, priča o luzerima koji, iako bez para, idu da bodre Irsku na EP u fudbalu…Prikazaćemo i veliki irski film Gorana Paskaljevića “Kako je Hari postao drvo” koji je 2001. imao nezgodu da je premijerno prikazan par dana pre bombaškog napada na ‘kule bliznakinje’, pa je izostala adekvatna promocija, zatim  “Some Other Stories”, irsku koprodukciju sa zemljama iz našeg regiona na temu ‘drugo stanje’, kao i film Danisa Tanovića Triage”, izdvojio je Mogorović.


***

Beogradski Irski Festival organizuju irski lokalni novinari Jas Kaminski, Garret Tanasković Kelly (koji zajedno imaju preko 20 godina iskustva rada u regionu), i Miroslav Mogorović (producentska kuća Art & Popcorn) u saradnji sa Ambasadom Republike Irske u Atini i Beogradskim konzulatom, Irskim filmskim institutom, delegacijom Evropske Unije i vodećim beogradskim filmskim i kulturnim institucijama kao što su Jugoslovenska Kinoteka i Dom omladine Beograda.

Manifestacija je podržana od strane Ambasade Irske u Republici Srbiji, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Culture Ireland - organizacije za međunarodnu promociju irske kulture i pretenduje da postane važan izlagač irske kulture u Srbiji, kao i jedan od najposećenijih festivala ove godine.

 

Beogradski Irski Festival online:
Zvanični sajt - www.irishfest.rs
Facebook strana: www.facebook.com/BelgradeIrishFestival

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..