romskakutura06Organizacija civilnog društva POLIS FEST iz Subotice, kroz festival ROMART, ponovo okuplja romske stvarace iz regiona. Uglavnom to su predstavnici moderne i urbane kulture Roma. Sedmi po redu, ROMART-međunarodni festival kulture Roma, održaće se u Subotici 21-24. novembra 2012. godine. Tokom svog četvrodnevnog trajanja prezentovaće modernu romsku kulturu od filma preko opere, pozorišta do Gyass muzike.


Ovogodišnji festival ROMART odvijaće se na prostoru Velike većnice Gradske kuće, Dečijem pozorištu i TRUBADUR kafe klubu. Eksluzivnost ovog Festivala je u činjenici da, u regionu, ne postoji ni jedna aktivnost festivalskog tipa koja promoviše romsku kulturu kao urbanu i modernu, Ovaj festival promoviše originalnost romske kulture njenu fleksibilnost i uključenost u globalne tokove.


Festival ROMART izgrađuje dobru regionalnu saradnju uz podršku institucija u regionu i neguje saradnju između romskog i neromskog kulturnog koda. Jedan od ciljeva održavanja ovog Festivala je i davanje podrške mladim talentovanim Romima u ostvrenju njihovih ambicija, što podrazumeva pružanje podrške njihovoj integraciji u moderne umetničke tokove.


Podrška za održavanje manifestacije je dobijana od strane Evropske fondacije za kulturu iz Amsterdama, Ministarstva kulture Republike Srbije, Izvrsnog veca AP Vojvodina, grada Subotice, Svajcarskog kulturnog programa za Zapadni Balkan-Prohelvetia, Fondacije FOKUS iz Subotice i OD REPER iz Subotice. Svoj nemjerljiv doprinos dali su i Corporate Media Serbia iz Beograda i CRAFT marketing.


Projektni tim POLIS FEST-a

<<  Oktobar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..