Zaposleni u društveno odgovornim kompanijama danas su volontirali u Nišu na nekoliko lokacija. Na akciji su učestvovali zaposleni iz kompanija Mercator-S, Vip mobile, Erste Banka, Nestle Adriatic, Societe Generale, Credit Agricole, Coca-Cola Hellenic i Telekom Srbija.

Volonteri su doprineli uređenju dvorišta i sportskog igrališta Specijalne škole “14.oktobar”, uređenju parka na uglu ulica Goce Delčeva i Đure Jakšića, kao i prostorija Svratišta za decu ulice. Istovremeno, volonteri su se družili sa korisnicima Centra za dnevni boravak dece, omladine i odraslih lica mentalno ometenih u razvoju „Mara“  i korisnicima Udruženja za pomoć MNRO i osobama sa Dounovim sindromom. 

Nakon uspešno realizovane četvrte po redu volonterske akcije “Naš Beograd” u maju ove godine, kao i prošlogodišnje volonterske akcije „Naš Gornji Milanovac“, Forum poslovnih lidera Srbije sada je organizovao i “Naš Niš”. Milica Mišković, koordinatorka Foruuma, izjavila je: “Vrlo smo zadovoljni kako je protekla današnja akcija. Poslužilo nas je vreme, volonteri su  parku poklonili novu klupu, zasadili nekoliko sadnica i renovirali mobilijar za decu. Dvorište Specijalne škole "14. oktobar" je dobilo potpuno novi izgled, a Svratište za decu ulice je osveženo veselim bojama. U Centru za dnevni boravak dece, omladine i odraslih lica mentalno ometenih u razvoju volonteri su se družili sa korisnicima uz sportske aktivnosti i zajedničko pravljenje kolača, a u Udruženju za pomoć MNRO i osobama sa Daun sindromom zajedno sa korisnicima centra volonteri su tkali, slikali i pravili proizvode od keramike. Uz dobro raspoloženje i volontera i korisnika ovih ustanova, akcija je protekla odlično. Volonteri su zadovoljni jer su poklonili svoje vreme zajednici, a korisnici ustanova su se osetili uključeno u redovne životne tokove”. 

Volontiranje zaposlenih kao jedan od vidova društveno odgovornog poslovanja donosi brojne prednosti za lokalnu zajednicu, kompanije i zaposlene. Ovakve akcije, kroz pomoć institucijama socijalne zaštite i druženje sa korisnicima tih institucija doprinose inkluziji ugroženih grupa i omogućavaju da zaposleni kroz lično angažovanje doprinesu boljim uslovima za život u svom gradu.U volonterskim akcijama koje Forum organizuje od 2009. godine, učestvuju zaposleni u kompanijama-članicama Foruma, koji kao volonteri imaju mogućnost da direktno doprinesu poboljšanju uslova života svojih sugrađana, kroz različite aktivnosti usmerene na socijalno ugrožene grupe i zaštitu životne sredine. 


Forum poslovnih lidera od svog osnivanja promoviše društveno odgovorne prakse i inovativne načine na koje biznis može da podrži lokalnu zajednicu i uključi se u rešavanje njenih specifičnih problema. 


Volonterska akcija “Naš Niš” održava se u organizaciji Foruma poslovnih lidera Srbije i Smart kolektiva, u saradnji sa Institutom za održive zajednice i Volonterskim centrom Niš, a uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

<<  Oktobar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..