Salamon i De Smedt će izvesti svoj najnoviji koreografski rad Dance #2. Predstava traje oko trideset minuta. Nakon toga, one će prikazati video snimak Dance #1/Driftworks uz komentar u kojem će, kao autorke, ove koreografkinje govoriti o svom postupku, idejama, tehnikama, sve vreme se osvrćući na pojedinosti iz predstave koje publika u tom trenutku vidi na snimku.

Prikazivanje s komentarom traje, koliko i sama predstava, oko sat vremena. Nakon takvog “neprestanog komentara” (running commentary), sledi razgovor sa autorkama. Komentari autorki i razgovor sa njima će biti na engleskom jeziku bez prevoda.

15. septembar 2012, 21.00 u Magacinu Kraljevića Marka. Ulaz je besplatan a broj mesta je ograničen, zato preporučujemo zainteresovanim da rezervišu mesto na telefon 064 64 9 77 35.

TkH se zahvaljuje Saši Asentiću i festivalu savremene koreografije u Novom Sadu “Nov.ples,” kao i Eszter Salamon and Christine De Smedt.

DANCE #2
Dance #2 je pokušaj širenja potencijalnostî odnosa i opštenja između dva izvođača i publike, koji telesne gestove i reči meša u jedan nov, hibridan jezik.

Christine De Smedt i Eszter Salamon predlažu iskustva različitih odnosa između koreografije i jezika. Na taj način one preosmišljavaju komunikaciju, iznova preispitujući napetost između smisla i značenja. Duet je zamišljen u dva dela: slušanje i “izušćivanje” (“mouthing”), reči i gestove. Igre koje ove dve žene igraju, u kojima se poredak između govornih i pisanih jezika često dovodi u pitanje, nagoveštavaju saglasje i nesaglasje. Njihova sadržina osciluje između nasumičnog i mîsli. To bi se moglo uporediti sa izmišljanjem kroz zajedničko učenje nekog novostvorenog jezika, što je, moglo bi se reći, poetski nus-proizvod svakog istovremeno umetničkog i ljubavnog odnosa. U radu Dance #2, posmatrači i izvođači nastanjuju isti horizontalni prostor, pejzažu.

Koreografija i izvedba: Eszter Salamon i Christine De Smedt
Produkcija: Le Kwatt, Eszter Salamon i Christine De Smedt
Zahvaljujemo: Alexandri Wellensiek, Ani Vujanović, Xavieru Le Royu i Bojani Cvejić

Dance #1 / Driftworks

Dance #1 / Driftworks je nastavak istraživanja tehnologije telesnih izraza, koje je Eszter Salamon započela u radu Nvbsl (2006.), zasnovanom na posebnim telesnim praksama i procesima posmatranja, mašte, osećaja i pamćenja raznih „telesnih sistema“. U radu Dance #1 / Driftworks, De Smedt i Salamon konstruišu koreografije „nestalnih tela“, nudeći iskustvo putovanja između pažnje i namere izvođačâ kao i posmatračâ. Izrazi nastaju unutarnjim fizičkim kompozicionim radom, pre nego predstavljanjem likova i njihovih duševnih stanja.

Koncept: Eszter Salamon
Ples i koreografija: Christine De Smedt, Eszter Salamon
Svetlo: Sylvie Garot
Zvuk: Terre Thaemlitz
Vođa tehnike: Raphael Vincent
Produkcija/organizacija: Alexandra Wellensiek
Asistent produkcije / kostimi: Isabelle Decannière
Koprodukcija: Choreographisches Zentrum NRW ‒ PACT Zollverein (Esen), Kunstenfestivaldesarts (Brisel), Les Spectacles Vivants ‒ Le Centre Pompidou (Pariz), festival steirischer herbst (Grac)
Podrška: Hauptstadtkulturfonds Berlin, Hebbel-am-Ufer (Berlin) i Botschaft (Berlin)
Hvala: Les Brigittines, La Raffinerie / Charleroi-Danses, Kunstencentrum Vooruit (Gent), Valérie Berckmans, Pieter van Bogaert, Inne Box, Bojana Cvejić, Jan Deca, Aude Dierkens, Marcel and Célina De Smedt, Chris Segers
Ovaj projekt je rađen u koprodukciji sa NXTSPT-om, uz podršku Programa za kulturu Evropske Unije.



<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..