KimIkueČlanica jednog od najuticajnijih bendova "Sonic Youth", Kim Gordon nastupiće večeras u Domu omladine sa Ikue Mori, nekadasnjom bubnjarkom benda "DNA", a u razgovoru sa novinarima istakle su da je njihov koncert uvek drugačiji, nepredvidljiv i zavisi od reakcije publike. Koncertu koji se održava u okviru Resonate festivala na BELEF-u posetioci će imati priliku da prisustvuju besplatno, ako pokupe karte pre koncerta. Koncert počinje u 21:30h



Gordon i Mori objasnile su da im publika pruža energiju i svojim reakcija utiče na nastup, zbog čega su njihovi koncerti "nepredvidljivi i uzbudljivi".

"Ponekad je publika tiha, što se dešava u Njujorku, i tada možete da osetite da slušaju, nekakvu vezu između", rekla je Gordon.

 

Za Gordon muzika je veoma ekspresivna i predstavlja širok raspon emocija, zbog čega je upoređuje sa filmom.

"Odlična stvar kod apstraktne muzike je što je veoma dinamična i omogućava veliki raspon osećanja skoro kao kada gledate film", dodala je.

Na pitanje kako bi definisala svoju eksperimentalnu muziku i kako vidi njen uticaj na publiku, Gordon kaže da ne razmišlja o tome šta publika misli, jer bi je to omelo. "Najbolje je ako bi to bio trenutak. Skoro kao kada osetite da ste se izgubili i to isto oseti i publika. Mislim da ne postoji nikakva granica kada su emocije u pitanju", rekla je ona.

Dugo se već poznaju i nastupale su u širom Evrope i u Japanu, a o Njujorku kažu da iako se mnogo toga komercijalizovalo, grad je zadržao svoju "genetiku", energiju koju je imao i krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina, kao i razvijenu umetničku scenu.

"Najbolja stvar u vezi Njujorka je što svako ko živi u njemu može za sebe da kaže da je Njujorčanin. U Japanu možete da živite ceo život i da sebe ne možete da nazovete Japancem", primetila je Mori koja je iz Japana u Njujork otišla 1977. godine i ostala, zaljubivši se u tamošnju muzičku scenu.

Na pitanje novinara šta misli o aktiuelnoj rokenrol sceni, Gordon se zamislila i nije znala šta da odgovori.

"Sada smo u dobu kada moja ćerka ima bend, sluša različite žanrove muzike na Internetu, lakše uspostavlja kontakte nego što smo mi. Interesantno je videti gde će nas to odvesti", ispričala je američka pevačica, umetnica i producent, koja priznaje da slabo koristi modernu tehnologiju u komunikaciji sa svojim fanovima.

"Na Internetu možete naći svašta, ali ako tražite važne istorijske podatke, morate da kopate dublje. Ljudi i dalje žele da idu na koncerte i suština muzike je u živim nastupima", ocenila je Gordon, dodavši da je Internet "stil života koji neko može izabrati".

Gordon i Mori održaće večeras koncert u Domu omladine u okviru Beogradskog letnjeg festivala.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..