graffitisoulPopularni bend Simple Minds nastupiće u Beogradskoj areni 11. novembra. Škotska grupa Simple Minds nastala je iz post-pank art-rok benda pod uticajem Roxy Music i izrasla u veliku grupu moćnog zvuka koja je stala rame uz rame sa U2. U Americi su najpoznatiji po svom hitu "Don’t you forget about me"

Bend je nastao u Glazgovu iz pank grupe Johnny and the Self-Abusers, u kojoj su bili gitarista Čarli Berčil i pevač Džim Ker. U početnoj postavi iz 1978. ritam sekciju sačinjavali su Toni Donald na basu i Brajan Mekgi na bubnjevima, a klavijature je svirao Mik Meknil. Donalda je ubrzo zamenio Derek Forbs. Na ranim albumima smenjivali su se stilovi, pa na Life in a Day preovlađuju komplikovane pesme art-popa; albumi Reel to Real Cacophony i Euro-disco of Empires and Dance donose eksperimentalni art-rok i pozitivne kritike. Grupa je napravila prelaz ka pristupačnijem pop stilu albumima Sons and Fascination i Sister Feelings Call, koji su prvobitno bili izdati zajedno, a zatim odvojeno. Album New Gold Dream bio je njihov prvi album koji je dospeo na top liste u Americi. Nakon Sparkle in the Rain, koji je producirao Stiv Lilivajt, Džim Ker se oženio pevačicom Pretenders-a Krisi Hajnd. Ove dve grupe imale su i zajedničku turneju. Nakon što je Brajan Feri odbio da peva ’Don’t You (Forget About Me)’ Simple Minds su zamalo uradili isto. Džim Ker nije bio zadovoljan tekstom pesme, i smatrao ga je priličnim klišeom. Ipak, predomislio se, i pesma je u Americi dospela na vrh top liste, a kasnije postala i internacionalni hit. Međutim, Kerova osećanja u vezi nje su ostala ambivalentna, i pesma se nije našla na albumu Once Upon A Time koji je usledio.
Ovaj album je dostigao zlatni tiraž i probio se u prvih deset u Americi, uprkos kritikama koje su se odnosile na bombastičan i prenaglašen stil. Međutim, živi album i beskompromisni politički album Street Fighting Years doneli su finansijski neuspeh. Kada se 1991. grupa vratila ličnim i konkretnim temama na albumu Real Life personalne promene već su dovele u pitanje budućnost benda. Ipak, nisu sasvim odustali. Ker i Berčil su izdali Good News From the Next World 1995. godine, a singl ’She’s a River’ emitovan je sa priličnim uspehom. Usledila je kraća turneja po Americi, ali to je bilo sve. Bila im je potrebna pauza da preispitaju svoj lični stav u muzici. Derek Forbs se vratio 1998. i svirao na albumu Neapolis, ali ni to nije bilo dovoljno da održi novo-otkrivenu kreativnost benda. Početkom 2001. Džim Ker i Čarli Berčil potpisali su ugovor za Eagle Records i napravili svoj prvi album obrada, odajući počast Peti Smit, Nilu Jangu, Dejvidu Bouviju i drugima. U leto 2002. Ker i Berčil izdali su Cry, prvi materijal Simple Minds od albuma Good News from the Next World iz 1995. Our Secrets Are the Same, koji je tebalo da izađe 2000. zvanično je objavljen 2003. Ove godine objavili su svoj najnoviji album GRAFFITI SOUL.
<<  Septembar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
   

Putopisi, Intervjui..