STSSkoro sedamdeset godina nakon formiranja, bivši nacistički koncentracioni kamp Sajmište u Beogradu, još uvek nije adekvatno vidljiv i prepoznatljiv kao mesto masovnog terora i likvidacije stanovništva. Između marta i maja 1942. godine oko 7000 jevrejskih žena, dece i starih ljudi, koji su su tokom prethodnih meseci bili zatvoreni u Sajmištu, sistematski su ubijeni u pokretnoj gasnoj komori - „dušegupki".

Nakon toga, do oslobođenja Beograda 1944. godine, u Sajmištu su, kao u koncentracionom logoru, držani prinudno internirani ljudi iz svih krajeva Jugoslavije i Jugoistoka Evrope. Logor je služio kao rezervoar talaca za odmazde zbog ustaničkih akcija a mnogi zarobljenici su prebacivani u logore u drugim krajevima Evrope. Od oko 32.000 interniranih, život je, usled loših uslova i masovne torture izgubilo njih više od 10.000. Bivajući smešten direktno nasuprot strogom centru grada, na obali Save, gde je neposredno pre Drugog svetskog rata napravljeno nekoliko modernih paviljona za sajam uzoraka, ceo kompleks Starog sajmišta se i danas sastoji od zapuštenih zgrada, koje se koriste kao umetnički ateljei ili stanovi vrlo slabog kvaliteta.
U julu 2010. u okviru radionice i seminara „Poseta Starom Sajmištu. Nacistički koncentracioni logor Sajmište - dokumentaciono medijsko istraživanje", studenti iz Nemače i Srbije istraživali su lokaciju Starog Sajmišta, intervjuisali istoričare, istraživače, današnje stanovnike Sajmišta, predstavnike inicijativa i udruženja žrtava koje zahtevaju izgradnju bilo spomenika bilo memorijalnog kompleksa. Ciljevi ove radionice i seminara bili su da se mapira domen sećanja na Staro sajmište i zajednički sagledaju memorija, sadašnja situacija i očekivanja u budućnosti.
Tokom 2011. godine, u okviru projekta Poseta Starom sajmištu / Merila i kriterijumi sećanja" putem izrade, postavljanja na internet i dorađivanja veb sajta, niza javnih vođenja po mestima značajnim za istorijat Durog svetskog rata u Beogradu, seminara koji su se bavili temama od važnosti za razumevanje istorije Starog Sajmišta i drugih koncentracionih logora, kao i Drugog svetskog rata uopšte, i prezentacija, uključujući i emitovanje filma "Dobar otac - optužnica ćerke" i javni razgovor sa glavnom protagonistkinjom Beate Niman, ostvareni su brojni kontakti i razmena sa publikom najšireg profila, stručnim saradnicima i saradnicama, kao i javnim institucijama (muzejima, institutima, fakultetima i školama), medijima, inicijativama i grupama zainteresovanim za ovu tematiku.
Daljim razvojem projekta „Poseta Starom sajmištu" želimo da nastavimo rad na temama iz prethodnih projekata, nadalje iniciramo i vodimo javnu debatu o istorijskom sećanju, artikulaciji javnog interesa i javnog delovanja adekvatnog osetljivosti i važnosti date problematike. Materijale sakupljene tokom dosadašnjeg rada na projektu objavićemo u publikaciji a multimedijalni veb-sajt nadalje proširivati i dograđivati na način da prošle, sadašnje i buduće diskusije o Starom Sajmištu budu dostupne širokoj publici.
Projekat „Poseta Starom sajmištu" odvijaće se tokom 2012. godiine kroz seriju javnih događanja i intervencija, putem kojih se slučaj Starog Sajmišta razmatra i razrađuje u kontekstu suprotstavljenih stavova i iščitavanja skorašnje i dalje prošlosti ovog mesta unutar obrazovnog sistema, medijske sfere, akademskog polja i društva uopšte.


Više informacija o dosadašnjem radu na temi kao i raznovrsna prikupljena dokumentacija mogu se naći na sajtu starosajmiste.info

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..