Nakon festivalskog zagrevanja u Bašti Muzeja Vuka i Dositeja i svečanog otvaranja festivala u Narodnom muzeju koncertom Udahni muziku Koreje sa izuzetnim muzičarima i kompozitorima iz Koreje, ArtLink zajedno sa publikom proslavlja Svetski dan muzike piknikom u petak 21. juna od 19 časova kod Pobednika na Beogradskoj tvđavi uz operske arije Pučinija, zvuke klavirskog koncerta Dore Pejačević i uz muzički ciklus Brazilijana. U prvom delu koncerta Pred zalazak sunca slušaćemo sestre Dolenec iz Hrvatske.

Mladu pijanistkinju Klaru Dolenec koja će izvesti delo velike kompozitorke Dore Pejačević sa ArtLink gudačkim ansamblom i time obeležiti njenu stogodišnjicu smrti, a zatim Doroteu Dolenec na gitari koja će izvesti koncert od Ferdinanda Karulija.

Program nastavljamo obeležavanjem još jedne stogodišnjice smrti velikog italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija nastupom izvanrednih bugarskih umetnika Viliane Valčeve, klavir i Borisa Lukova, tenora.

Program nastavljamo uz Zvuk zalaska sunca Muzičkim ciklusom Brazilijana koji ArtLink uređuje u saradnji sa Ambasadom Brazila. Na programu su dela najpoznatijih brazilskih kompozitora Antonija Karlosa Gomeša i Heitora Vila-Lobosa u izvođenju Brazilijana gudačkog ansambla, Jovanke Višekrune Janković na klaviru i soprana Milice Žižić.

Sledi nastup Posle zalaska sunca Bossa Nova Jazz kvarteta Luz Azul (Plava svetlost) koji će izvesti izbor najpoznatijih bosanova kompozicija Antonija Karlosa (Toma) Žobima sa tekstovima pesnika Vinisijusa di Moraeša, koji su zajedno sa gitaristom Žoaom Žilbertom praktično tvorci bosa-nova stila brazilske džez muzike.

Festival nastavlja program 26. juna koncertom Razglednica iz Portugala u Narodnom muzeju kada ćemo ugostiti fantastičan duo iz Portugala - Izabel Važ, violončelo i Vasko Dantaš, klavir.

Još jednim velikim koncertom na Platou kod pobednika ArtLink nastavlja inicijativu za očuvanje prirode i pridružuje se obeležavanju Međunarodnog dana Dunava 29. juna od 19 časova koncertom Na lepom plavom Dunavu kada će nam se kao dirigentkinja i koncert majstor predstaviti Andrea Nikolić, violinistkinja iz Beča, gudački ansambl i pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..