balkanima2011smallSinoć je otvoren 8. Evropski festival animiranog filma BALKANIMA. Izložbu makedonskog animatora i karikaturiste Darka Markovića u Velikoj galeriji Doma kulture Studentski grad otvorio je počasni ataše kulture Republike Makedonije u Republici Srbiji, Zafir Hadžimanov.



U velikoj Sali DKSG publici se obratio direktor Miodrag Milošević, umetnički direktor Balkanime Nikola Majdak, gošća iz Makedonske kinoteke, Vesna Maslovarić i gošća iz Rusije, članica međunarodnog žirija, Natalija Dabiža.

Posle otvaranja smo videli dva makedonska animirana filma, a zatim je počeo Takmičarski program I, s filmovima iz Belorusije, Holandije, Mađarske, Albanije, Hrvatske, Velike Britanije, Češke i dva iz Nemačke.

Danas je predstavljena, upravo objavljena, knjiga Nataše Teofilović, u izdanju Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a koja nas upoznaje s tajnama 3D animacije (Tehnologija digitalnih karaktera, Radni procesi izrade digitalnih karaktera, Tehnologija animacije digitalnih karaktera...). Drugi deo knjige bavi se praksom digitalnih karaktera, gde autorka prikazuje primenu stavova iz prvog dela na primerima svoja dva rada. Knjiga je bogato je ilustrovana, donosi rečnik animacije, a s njom ide i CD s Natašinim radopviam 1:1 i s.h.e. Knjige kao što je Umetnost pokreta u prostoru praznine (tehnologija i praksa virtuelnih karaktera) su retkost, tačnije - nema ih, na našem izdavačkom tržištu.

Dragocenost pojavljivanja ove knjige potvrdio je Rastko Ćirić, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti (koji je rekao da će knjiga Nataše

Teofilović postati udžbenik njegovih studenata): ...Njeno umetničko delo i uspeh u međunarodnim okvirima ozbiljna su referenca koja njenim pisanim rečima daje ubedljivost i težinu... Svaki detalj u kjnizi je podrobno opisan, objašnjen i dokumentovan, a svaki važan pojam pažljivo je definisan, što ovu knjigu čini odličnim udžbenikom za predmete koji proučavaju umetnost i tehnologiju kompjuterske animacije, digitalnu tehnologiju, istoriju i psihologiju medija i mnoge druge, a naročito one ekspirmentalne, koji sintetišu više medija: multimedijske, interdisciplinarne ili tzv hibridne medije. Bogat spisak literature i rečnik stručnih termina učiniće ovu knjigu često konsultovanim priručnikom.

Do kraja festivala predstaviće nam se svojiim filmovima član žirija, Aleksej Alkeksejev, animator iz Mađarske (6.10. u 18h), Pavel Horaček, organizator Anifesta iz Praga, koji će nas upoznati sa savremenom češkom animacijom (7.10. u 18h), a u subotu će deca imati svoj program na Balkanimi od 16 časova. U subotu, poslednjeg festivalskog dana, počinje i Radionica lutka animacije, koju vodi N. Dabiža, a u 20:00 proglašenje najboljih filmova ovogodišnje Balkanime, dodela nagrada i projekcija nagrađenih filmova.

 

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..