Udruženje „Beogradski Manifest“ i JP „Beogradska tvrđava“ ove godine po prvi put organizuju VELIKI FESTIVAL MANIFESTACIJA, DESTINACIJA I DEGUSTACIJA „BEOGRADSKI MANIFEST“, koji će biti održan na Gornjem i Donjem gradu Kalemegdana od 22-24.maja. Osnovna ideja je da posetioci na jednom mestu mogu da vide i dožive festivale i manifestacije koje se u toku godine organizuju u Srbiji i regionu.

 

Osim predstavljanja učesnika festivala, platforma festivala ima za cilj i unapređenje saradnje postojećih festivala, kao i inspiraciju za razvoj novih.

Veličinu i značaj „Beogradskog Manifesta“ prepoznalo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i grad Beograd, koji su i pokrovitelji festivala. Festival je podeljen u 15 programskih celina koje će predstaviti najlepše od srpske kuhinje, turizma, filmske umetnosti, muzike, plesa i kreativnih ideja.

LETI, LETI
FESTIVAL LETEĆIH BALONA

Nakon 15 godina Beograd će ponovo biti domaćin revije velikih letećih balona. Ugostićemo 15 ekipa balonara iz Holandije, Austrije, Madjarske, Rumunije i Slovenije, koji će se u toku jutra takmičiti u više disciplina za „Trofej Beograda“. Zbog svoje veličine i specifičnih uslova koji su potrebni za podizanje balona od 16 časova na Donjem gradu Kalemegdana posetioce očekuje 7-8 balona koji će izvoditi vezane letove, dok će ostali baloni u toku večeri izvesti tačku „Night glow“ (svetleći baloni), koja će pružiti čudesan prizor u noći. Od 11 do 15 časova u ovoj zoni modelari će prikazivati svoje male leteće majstorije.

ZAR NE VIDIŠ DA GORIM
FESTIVAL VATROMETA

U petak i subotu od 21.30h, po prvi put, na beogradskom nebu biće ispaljivani piromuzički vatrometi. Za razliku od običnih vatrometa koji uključuju samo vizuelne efekte, piromuzički vatrometi predstavljaju senzacionalan spoj zvučnih i vizuelnih doživljaja koji ostavljaju bez daha. Beograđani do sada nisu imali prilike da uživaju u ovom spektaklu na nebu, ali će po prvi put moći da ga vide u okviru festivala “Beogradski manifest” u režiji svetskog vicešampiona, našeg sunarodnika Danila Ljevnajića. U toku poslednje večeri festival biće ispaljivani obični vatrometi.

PONOVO RADI BIOSKOP
FILMSKI FESTIVALI

Svoje programe predstaviće “FEST”, “Kids Fest”, “Festival autorskog filma““, Palić film festival”, “Cinema city”, “Beogradski festival kratkometražnog i dokumentarnog filma” i “Festival filmskog scenarija”- Vrnjačka Banja, a svaki dan od 17 časova posetioci će moći da razgovaraju sa glumcima i rediteljima. U petak, 22.maja gost će biti glumica Tamara Dragičević, dok će u subotu, 23.maja posetioci moći da razgovaraju sa rediteljem Vukom Ršumovićem. Nedelja, 24. maj će biti rezervisana za druženje sa Purišom Djordjevićem.

Ljubitelji filma će tokom tri dana festivala moći da uživaju u bioskopu na otvorenom u formi “Silent movies”. Naime, filmovi će biti prikazivani na velikom ekranu, a za nesvakidašnji užitak su obezbeđene bežične slušalice.

Posetioci će moći da pogledaju 12 nagrađivanih aktuelnih filmskih ostvarenja. Svaki dan Manifesta će započeti dečijim filmom, dok će u toku dana posetioci moći da pogledaju ostvarenja: “Turista” (Ruben Estlund), “Levijatan” (Andrey Zvyagintsev), “Beli bog” (Kornel Mundruco). Svake večeri od 21h biće prikazani najbolji filmovi ovogodišnjeg “Festa” – “Vuk” (Nadži Abu Novar), “Ničije dete” (Vuk Ršumović) i “Divlje priče” (Damijan Sifron).

KULTUR ŠOK
MUZIČKI FESTIVALI

Na jedinstvenoj bini smenjivaće se muzičke grupe koje će predstaviti programe najpoznatijih muzičkih festivala – “Beer Festa”, “Dragačevskog sabora trubača”, “Zaječarske gitarijade”, “Love festa”, “Nišvila” , “Bedem Festa”,”Grad Teatra”, “Refresh festa”.

U toku dana na centralnoj bini će se smenjivati pobednici “Zaječarske gitarijade” i nagrađivani trubački orkestri Sabora u Guči, a za ljubitelje elektronskog zvuka predstavljamo dj-eve u selekciji festivala “Love Fest” iz Vrnjačke Banje.

Večernji termini su rezervisani za koncerte popularnih bendova:

PETAK 22. MAJ
18.35 “ZAA”
20.10 “Who see”

SUBOTA 23. MAJ
20.00 “Orthodox Celts”

NEDELJA 24. MAJ
20.00 “Legende”

Tri dana odlične muzike, za svačiji ukus.

PLESNA LIVADA
PLESNI FESTIVALI

Plesna livada postaće mesto susreta najpopularnijih modernih svetskih plesova kao što su salsa, samba, tango, flamenko, kapuera, hip hop i brejk dens, ali i klasične umetničke igre i baleta. Za energičnu zabavu na plesnoj livadi pobrinuće se učesnici plesnih festivala koji se tokom godine održavaju u Srbiji - novosadski samba karneval “Dani Brazila”, festivali argentinskog tanga “Belgrade Tango Encuentro” i “Tango grad Novi Sad”, festival kubanske salse “Havana en Belgrado”, kao i veliki internacionalni festival “I am Cuban All Star”.

Pored toga što će u ovoj zoni posetioci moći da vide najbolje izvođače i dožive ritam i čari plesova sa kojima do sada možda nisu imali prilike uživo da se sretnu, imaće i jedinstvenu priliku da nauče neki od omiljenih koraka, jer će im na raspolaganju biti instruktori najboljih plesnih škola. Za one koji vole romantičane, nežne, ali istovremeno dinamične i energične latinoameričke ritmove tu su salsa škola “Havana Belgrado”, škole argentinskog plesa “Tango Natural” i “Todo Tango” i škola čuvenog flamenko plesa “La Sed Gitana ”. Posetioci koji uživaju u brzim i modernim hip-hop i dens ritmovima uživaće uz koreografije i plesne akrobacije škola “Dance Factory”, “2 hot 4 stage”, “Dare 2 Dance”, “Hula hoop Brigada”, “Plesni klub Elyte”, “MFZ hip-hop&break dance” i “Bow Down Studio”, dok će poštovaoci klasičnog plesa imati priliku da uživaju u bravurama umetnika i studenata “Instituta za Umetničku Igru”, kao i mladih talenata iz “Škole igre Ašhen Ataljanc”.

SVET MAŠTE
DEČJA ZONA

Na Gornjem gradu Kalemegdana nalaziće se najslađa zona na festivalu „Svet mašte“ u kojoj će mališani uživati u zabavnim i kreativnim igrama, pozorišnim predstavama, sportskim aktivnostima, muzičkom i plesnom programu.

„Studio Mreža“ zajedno sa ateljeom „Tanjin prozor“ osmislili su bajkovit program za decu koji će ih upoznati sa svetom morskih sirena, vila i princeza i svetom igre u prirodi. Čitanje bajki i druženje sa junacima iz priča, mini kurs ulepšavanja za devojčice, kreativna radionica pravljenja venčića od cveća, vilinskih krila i čarobnih štapića, crtanje peskom i igre u prirodi koje su igrale naše bake i deke, samo su neki od programa koje će animirati dečake i devojčice. Mališani će uživati i u karaoke programu, jogi za najmlađe, maskenbalu, modnim revijama i igrama u kojima će moći da se igraju sa mamama i tatama. Svakog dana festivala u popodnevnim časovima zona „Svet mašte“ podiže pozorišne zavese i predstavlja atraktivne predstavice za klince.

KONJI VRANI

Ambijent Donjeg grada Beogradske tvrđave oživeće uz jedinstvenu zonu festivala posvećenu jednom od najplemenitijih sportova na svetu - konjičkom sportu i konjarstvu. Posetioci će upoznati najcenjenije kasače, galopere, a na licu mesta videće kako se konji hrane, timare, potkivaju, dresiraju, a moći će uživo da se upoznaju sa saračkim zanatom i starom tehnikom ručne obrade kože i šivenja. Najmlađim posetiocima biće interesantna mala škola konjičkog sporta, koja će pružiti osnovne edukativne informacije o uzgoju ovih plemenitih životinja. Za užitak cele porodice pobrinuće se kočijaši, koji će svojim starim kočijama voziti posetioce na Donjem i Gornjem gradu Kalemgdana.

PRIRODA NAM DALA

U ovoj zoni posetioci će moći da probaju plodove prirode koji se vredno uzgajaju u voćnjacima i na poljima Srbije.

POMOZITE MI DOKTORE

Ova festivalska zona rezervisana je za predstavljanje banja i lečilišta, a o svom zdravlju posetioci će moći da se posavetuju sa lekarima i specijalistima.

ADUTI SRBIJE

Najlepši aduti Srbije su njena prirodna bogatstva i lepote, a kada se dopune kulturnim i istorijskim nasleđem dobijamo turističku ponudu kojoj ni svetski putnici ne mogu odoleti. U ovoj zoni će posetioci imati priliku da se upoznaju sa turističkom ponudom preko 50 opština iz Srbije koje će se potruditi da dočaraju šta to tako posebno i lepo možete doživeti u njihovom kraju.

SVET DOBRE HRANE

„Al se ovde dobro jede baš” je prava deviza zone u kojoj će šampioni gastronomskih festivala za posetioce na licu mesta pripremati – kupus, pasulj, gulaš, riblju čorbu, roštilj, burek, a biće u mogućnosti da isprobaju i najbolje slanine, kobasice, pršute, peglane kobasice.. Ko bi odoleo ovakvoj čaroliji ukusa!

VODIĆU TE SAMO RECI GDE

Ovo je odlična prilika da posetioci pronadju mesto za svoj idealan odmor. Turističke agencije će vam predstaviti aktuelne aranžmane za predstojeću sezonu.

IQ ZONA/RE-KREACIJA UMA

U ovoj zoni posetioci će moći da se informišu o programima obrazovnih centara i saznaju šta nude škole talenata i kreativnih veština. Šta su sve naučili u školi za rokenrol “Master Blaster”, živom svirkom pokazaće među mladima popularni “Masterblastersi”. Ovaj bend čine dečaci i devojčice od 12 do 16 godine, a među njima je i najmlađi DJ u Srbiji, Alex Ice, koji ima samo 13 godina. Nakon koncerata, ovi talentovani klinci će pokušati svoje vršnjake da nauče kako odsvirati prve note na gitari, klavijaturama, bubnju.

STVARAN SVET OKO NAS

Svi koji su željni novih iskustava, avantura i upoznavanja stranih kultura, mogu posetiti zonu gde će nacionalne turističke organizacije iz regiona predstaviti svoju ponudu i dati dovoljno dobar razlog za posetu njihovoj zemlji.

RADNO VREME BEOGRADSKOG MANIFESTA

Na ograđenom prostoru Donjeg i Gornjeg grada Kalemegdana, od 22. do 24.maja, posetioci će moći da uživaju u mnogobrojnim sadržajima od 11 do 23 časa. Na 5 velikih ulaza posetioci će moći da kupe ulaznice po ceni od 250 dinara.

Ulaznica je ujedno i VAUČER ZA KONZUMACIJU po izboru artikala navedenih na ulaznici.Za decu do 10 godina ulaz je besplatan, a prvog dana festivala, u petak 22. maja, u periodu od 11 do 12 časova ulaz će biti slobodan za sve posetioce.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..