Pilot projekat “Evropa za festivale, festivali za Evropu” predstavljen je domaćoj javnosti pre nekoliko dana u organizaciji ArtLink- a zvaničnog partnera Evropske asocijacije festivala na ovom evropskom projektu. Zahvaljujući otvaranju centra projekta EFFE za Srbiju pri organizaciji ArtLInk, i festivali u Srbiji dobili su priliku da se prijave. Radi se o novoj platformi za umetničke festivale i novoj mreži koja obuhvata festivale, direktore festivala, asocijacije i institucije koje rade sa festivalima, ali i njihovu publiku.

 

Cilj je poboljšavanje vidljivosti rada festivala na evropskom nivou, mogućnosti njihove međusobne saradnje kao i privlačenje nove festivalske publike. Ulaskom u ovu mrežu, festivali bi dobijali specijalnu Etiketu (label) što bi značilo da ispunjavanju određene kriterijume: umetnički nivo, stepen saradnje i komunikacije sa lokalnim zajednicama, ali i evropski karatker festivala bez obzira na lokalne okvire.

 

U poslednji čas smo uspeli da otvorimo priliku za Srbiju da se priključi ovom projektu, kao zemlja koja nije članica EU. Cilj je da u naredne dve sedmice što vise festivala iz Srbije sazna za ovaj projekat, kako bi oni koji ispunjavaju kriterijume mogli da se prijave. Ovo je sjajna prilika koja se pruža festivalima iz Srbije, da podignu nivo svoje vidljivosti, da se pozicioniraju na evropskoj mapi festivala, čime im se otvaraju mnoge nove mogućnosti. Konkurs biti otvoren do 15. Novembra.  EFFE     „Etiketa“  je priznanje kvaliteta koje pruža mogućnost međunarodne promocije i obezbeđuje nosiocima bolji pristup informacijama, kao I kvalitetniji kontakt sa umetnicima, festivalima I publikom. „Etiketa“ predstavlja način ozbiljnog  vrednovanja kvaliteta festivala, ali i podstiče i ohrabruje pojedince I zajednice na aktivnije uključivanje u život festivala i njihovu podršku – objašnjava direktorka ArtLinka, Jovanka Višekruna Janković.


Projekat je predstavila Generalna sekretarka Evropske asocijacije festivala, Katrin Deventer i tom prilikom naglasila da rok od dve sedmice nije kratak za prijavljivanje, već da je sada najveći izazov upoznati javnost i organizatore festivalima o mogućnostima i benefitima koje dobijaju prijavljivanjem.


Ovo je način da festivali prevaziđu problem teškog dobijanja evropskih fondova na koje aplicira hiljade festivala od kojih se odabere svega desetak, što stvara veliki pritisak. Naš koncept je sasvim drugačiji, mi težimo inkluziji svih festivala, ma koliko oni lokalni bili, ukoliko imaju snažan umetnički koncept i interaktivno deluju u svojim zajednicama. Osim toga, dobijanjem etikete, zapravo, garancije kvaliteta na nivou evropskih standarda, festivali će sebi olakšati i pristup fondovima na lokalnom nivou.– kazala je Deventer.


Na pitanje, da li bi ova platforma pomogla i Beogradu da povrati svoj renome grada festivala, Deventer je odgovorila da se gradovi reprezentuju svojom kulturom i umetnošću u velikoj meri, ali sa druge strane, i brojni festivali nose imena gradova u kojima se održavaju.


 Edinburški festival, Salzburger Festspiele, Avinjon festival... Ulaganjem u kulturne festivale, grad postaje živ i privlači pažnju na sebe. Upravo to i jeste ideja, da se lokalni festivali učine vidljivim na globalnom nivou. Najveći izazov sada je upoznati što više festivala sa ovom mogućnošću. Sve ovo je potpuno novo, ne postoji pređašnje iskustvo, već se ovakva mogućnost otvara po prvi put. Za prijavljivanje nije potrebno više od jednog dana, ali prioritet je obavestiti organizatore. Bilo bi šteta da i jedan festival izostane iz ove aplikacije – smatra Katrin Deventer. Za ovu  „Etiketu“ mogu    se prijaviti i festivali iz Srbije do 15. novembra 2014.

 

Nagrade i promocija:


U procesu selekcije festivala koji će konkurisati za EFFE „Etiketu“ i Nagradu učestvovaće međunarodni žiri eksperata iz oblasti     umetnosti, kulture, biznisa i politike. Dobitnici EFFE „Etikete“ i Nagrade biće promovisani na gala okupljanju festivala u jesen 2015. a u okviru programa jednog od najznačajnijih festivala. Tom prilikom će biti predstavljena i prva zajednička brošura u kojoj će biti zastupljeni svi izabrani evropski festivali.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..