biljaMoćan i eksplozivan, Bilja Krstić i Bistrik Orchestra je jedan od najuspešnijih srpskih izvoznih projekata i jedan od najpoznatijih evropskih World Music sastava. Sa svojim specijalnim gostima sa Sardinije i Makedonije prirediće nesvakidašnji događaj 18. septembra u 20 časova u Sava Centru.

 

Očuvanje tradicije vazan je most među kulturama i narodima. Bilja Krstić i Bistrik Orchestra sa svojim gostima na izvoru tradicionalnog muzičkog predanja na razmeđu istoka i zapada svojim umetničkim radom svetu pružaju novu muzičku sliku svoje zemlje.
Na tom putu pobudili su interesovanje umetnika koji se godinama bave sličnom promocijom tradicionalne muzike. Tako je i ostvarena uspešna saradnja sa vrhunskim instrumentalistima i pevačima koje želimo da uključimo u realizaciju ovog koncerta: Tenori di Bitti Mialinu pira, vokalni kvartet sa Sardinije i Baklava iz Makedonije. Izbor nije slučajan!

Tenori di Bitti (Mialinu pira, Sardinija)
Pevanje tenora je jedno od najstarijih načina pevanja u mediteranskoj oblasti. Istorija pominje da ovaj način polifonog pevanja ima korene stare preko 3000 godina. Njihovo pevanje je pod zaštitom UNESKA u kategoriji glasovne zaostavštine. Dobili su nacionalnu nagradu RAI TG3 za izvođenje autentičnih napeva - Premio MARIA CARTA za tradicionalnu muziku.
Vokalna grupa sa Sardinije "Tenori di Bitti", dugi niz godina neguju specifično pevanje, blisko našoj starijoj tradiciji. Upravo iz te tradicije potiče pesma "Devojka se suncu zamerila" koja bi bila izvedena a cappela sa ženskom postavom Bistrik Orchestra.

Baklava (Makedonija)
Kazu da ko okusi baklavu ne moze da ostane ravnodusan. Baklava je grupa iz Makedonije koju čine ženski vokal , dva žičana i jedan udarački instrument, (tambura i def). Osnovana 2005. godine Baklava je pored makedonskog folklora, otvorena i za druge folklorne tradicije, uz jednostavnost i nepretencioznost, otkrivaju  tajne recepte, muzičkih delikatesa sa različitih prostora.

Pesme koje izvodi Bilja Krstić i Bistrik Orchestra su rezultat odabira i fuzije bogate zaostavštone muzike i ritmova Srbije i šireg balkanskog područja, opreznih i pronicljivih arenžerskih postupaka u spajanju narodnog napeva i punog orkestarskog zvuka omeđenog dobrim ukusom i poznavanjem harmonskih zakonitosti.

"Skloni smo da zaboravljamo našu narodnu umetnost i već sredinom prošlog veka  ona je potosnuta kao manje vredna ili prosta", kaže Bilja Krstić i dodaje: "Ovo je prilika da slušaoci naših koncerata čuju svu lepotu  ovih autentičnih  napeva koji predstavljaju bogat kolorit Srbije i Balkana uopšte, da zameni jedan školski čas, na kome će  se upoznati sa starim napevima i modernim vokalnim i instrumentalnim aranžmanima, koje rade etnomuzikolozi i visokoobrazovani muzicari ovog orkestra.

"Miris baštine" je most između prošlosti i novog vremena, muzika  dostupna i razumljiva svakom slušaocu. Pesme koje su se nekad pevale uz kolevku, uz rad ili na sedeljkama – kada su se ljudi družili, kada se razgovaralo. Pesme hrabre i teške  prošlosti našeg jednostavnog čoveka koji je i danas,  u novom životnom okruženju, jednako spreman da pomogne i nauči, da prepozna lepo – samo što mu je  tu lepotu potrebno otkriti, prikazati.

Takvo autentično izvođenje napeva uz moderne aranžmane – umetnički je poduhvat koji  razumeju, poštuju i odobravaju, kako stučnjaci tako i slušaoci različitih nacionalnih, kulturnih i obrazovnih struktura. 

To je umetnost bez elitizma; narodno pevanje  uz tradicionalni ali i savremeni  instrumentarij, to je popularna muzika na ozbiljan način – i gledajući reakciju publike -  muzika koja oslobađa radost i izaziva pokret.

Značajniji koncerti i festivali:


- Rose d`Or Montreux - Švajcarska
- Mercado Cultural, Strictly Mundial - Brazil
- Time for Life, Koloseum koncert, Rim - Italija
- AFES Festival, Skoplje - Makedonija
- FIMU Festival, Belfort - Francuska
- LENT Festival, Maribor – Slovenija
- Mostra SESC Mediteraneo 2005, Sao Paulo - Brazil
- Moving Culture Festival 2005 – Bec, Austrija
- Histria Festival, 2006, 2007 Pula,– Hrvatska
- WDR Festival 2007, Dortmund – Nemačka
- Kennedy Center 2008, Washington – USA
- Mac Millan 2008, Toronto – Kanada
- Kijev, Lvov, 2009 - Ukrajina
- Evropski dan Jevrejske kulture 2009, Trst – Italija
- Evropa na vodi 2010, Istanbul –  Turska



MIRIS BAŠTINE

KONCERT "MIRIS BAŠTINE" BILJE KRSTIĆ I BISTRIK ORKESTRA SA GOSTIMA  IZ SARDINIJE I MAKEDONIJE U SAVA CENTRU 18.09.2010. U 20h

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..