Izložba "Rubensovi krugovi" biće otvorena u susret Međunarodnom danu muzeja u subotu, 17. maja, u 13 sati u Atrijumu narodnog muzeja u Beogradu. Peter Paul Rubens jedan je od najznačajnijih slikara epohe baroka o čijoj svestranosti i sposobnostima najslikovitije svedoči obim produkcije umetničkih dela koja se vezuju za njegovo stvaralaštvo.

 

Broj od preko tri hiljade slika, tapiserija, gravira i drvoreza, koje je ovaj umetnik dizajnirao, izveo ili nadgledao njihovo izvođenje, nesumnjivo ukazuje da je iza tako velike produkcije morala stajati veoma dobro organizovana slikarska radionica, koja se često naziva slikarska fabrika.

 

- Iz takve fabrike potiče i slika Dijanin povratak iz lova, koja se čuva u Zbirci strane umetnosti Narodnog muzeja u Beogradu. Iako nam danas dostupna arhivska građa ne pruža mnogo podataka o sastavu i načinu funkcionisanja Rubensovog studija, ipak se smatra da je bio jedan od najvećih i najkompleksnijih do tada. Oblik zajedničkog rada umetnika zasnovan na uže profilisanom usmerenju slikara za pojedine žanrove, podrazumevao je proces saradnje ravnopravnih partnera, od kojih je svaki davao doprinos u oblasti za koju je bio posebno talentovan - navode iz nacionalnog muzeja.

 

Kako bi se na što neposredniji način predstavio krug Rubensovih saradnika posetioci izložbe "Rubensovi krugovi" će imati priliku da vide i slike Portret devojčice Kornelis de Vosa, Cveće Jana Brojgela, kao i Autoportret Antonis van Dajka.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..