belefSlogan ovogodišnjeg BELEF-a došao nam je kao logično podsećanje na najsjajniji period kulturnog udara koji je obeležio osamdesete godine prošlog veka u Beogradu, ali i Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, pa i Skoplju i Podgorici.

 

Novi talas, ili novi val, stigao je „Paket aranžmanom“ sada daleke 1980. godine i pomerio državu koja je tada već bila na izmaku snaga, donevši novu energiju i kulturnu motivaciju. Novi talas je i danas potpuno nov i donosi osveženje generacijama koje su stasale uz Orgazam, Disciplinu, Prljavo kazalište, Pankrte, Juru, Predina, jer ih podseća na najkreativniji period rock&roll scene bivše Jugoslavije, a mlađima koji su “novovalce” slušali samo na izlizanim kasetama starije braće, daje podstrek na kreaciju. BELEF takođe spaja staro sa novim, budući da muzičko putovanje koje je obeležje ovogodišnjeg festivala traje i preko devedesetih, Obojenog Programa, Darkwood Dub-a, Žene Kese, Nežnog Dalibora, Nikad dosta i Kazne za uši, a zavšava se u novom milenijumu bendovima poput Petrola, Repetitora, Ola Horhe,  Popečitelja i Multietničke atrakcije. BELEF zato otvaramo koncertom Discipline kičme, pre kojeg nastupa flamenko ansambl “A mi aire” iz Španije (u saradnji sa Institutom “Cervantes”).

Filmski program „Otvoreni bioskop“ predstavlja se prvi put i donosi festivale iz regiona, kratkog metra, alternativnog, autorskog i dokumentarnog filma. Mladi i iskusni reditelji dobijaju šansu da se predstave beogradskoj publici, koja za ove programe neće plaćati ulaznice. U selekciji će se naći retrospektiva srpskog avangardnog i alternativnog filma, kao i filmovi zabranjeni bez zabrane, koje srpski distributeri nisu uvrstili u bioskopski repertoar. Slučajni i namerni posetioci Kalemegdana moći će da pogledaju filmove i saznaju koji festivali predstavljaju filmsko stvaralaštvo te vrste.

Vizuelni program BELEF-a obeležava „Bildetage“ iz Beča, odakle stižu mladi savremeni umetnici i  možda najviše od svega delo Vlade Veličkovića, „Zaustavljeni trenuci vremena“, najveća otvorena izložba na fasadi Doma Narodne skupštine. Svoj doprinos u okviru ovog programa daje i Koja svojim radovima koji će biti izloženi na Beogradskoj tvrđavi.

Scena BELEF-a ove godine je u pokretu. Kreće se od Knez Mihajlove, preko  Kalemegdana do Ušća. Njom dominiraju savremeni ples i teatar pokreta, čine je Međuprostor, Tri sestre, Paranoja šik, Rika u bloku, Balkan novi pokret, gostovanje atraktivnog muzičkog cirkusa iz Francuske „Urban rabbit“ (u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom i BEMUS - om), ali i modna revija posvećena osamdesetim (u saradnji sa Modnom agencijom „Click”).

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..