thorbjorn_risager_photo_2Sa  velikim zadovoljstvom najavljujemo deveti letnji beogradski blues festival Blues Stock, koji će ove godine biti održan 26. juna na beogradskom Hipodromu. Festival se po prvi put dešava na ovoj lokaciji i sigurni smo da prostor Hipodroma može da pruži i publici i izvođačima sve uslove za dobro raspoloženje.

 

Posetioci koji dođu već na samom početku (vrata se otvaraju u 17h, a program počinje u 18h) moći će da osete atmosferu pravog open air muzičkog  festivala, sa svim pratećim sadržajima – od hladnog pića i dobrog roštilja, do mogućnosti da provedu popodne i veče u prirodi na čistom vazduhu, uz zvuk sa bine koji će nam doneti srpski, danski, austrijski, mađarski i hrvatski blues muzičari.

Ulaznice za Blues Stock Festival možete nabaviti na Blagajni Doma omladine, u klubovima Vox i Kuglaš po pretprodajnoj ceni od 1.000 dinara ili na ulazu na sam dan festivala po ceni od 1.200 dinara.

Podsećamo da su od prošlog juna, od kada Udruženje ljubitelja bluesa deluje pod imenom Blues Stock, u Beogradu nastupili Maggie Bell & British Blues Quintet (prošlogodišnji Blues Stock), Johnny Winter i Ana Popović (koprodukcija sa Domom omladine),  Los Lobos (koprodukcija sa Music Planet) i Ian Siegal & Braindogs. Oni koji znaju, stariji poklonici ove muzike, mogu  da kažu novim ljubiteljima, da je na BLUES STOCK-u uvek najbolja zabava i najkvalietnija svirka.

U programu ovogodišnjeg Blues Stocka, pored veoma atraktivnih gostiju iz inostranstva, posebnu „zapršku“ za kraj, dodaće  Blues Summit, veliki  jam session trideset  muzičara, članova svih naših poznatih blues bandova.

 

Vidimo se!
Udruženje ljubitelja bluesa Blues Stock

 

PROGRAM:


17.00 OTVARANJE VRATA
18.00 ROCK AND ROLL STREET
19.00 ŠINOBUSI
20.00 BILLY & THE KIDS
21.15 RIPOFF RASKOLNIKOV ALL STARS
22.30 THORBJORN RISAGER BAND
24.00 BLUES SUMMIT


ŠINOBUSI (Srbija)

Milan Korać - vokal, gitara
Nenad Patković - gitara
Željko Đurđević Žixa - usna harmonika
Predrag Dmitrović - bas gitara
Đorđe Bubnjević – bubnjevi

Šinobusi su osnovani  krajem 2001. godine u Novom Sadu. Prvi album
pod nazivom “Nekad jurimo kroz polja, a nekad stojimo u stanicama„ objavljen je 2005.godine za izdavačku kuću City Records iz Beograda. Posle personalnih promena bend objavljuje i drugi album "U pravcu jablanova" u decembru 2007. za izdavačku kuću PGP RTS. Sa bluz obradom pesme „Život je more” Šinobusi se pojavljuju i na kompilaciji „Neki noviji klinci i...”. 31. marta 2010. godine objavljen je i treći album "Vagon za provetravanje tunela" za istu kuću, a producent albuma je Petar Jelić (Yu grupa). "Super bejbe" je prvi singl sa novog albuma, a spot se može pogledati na oficijelnom sajtu benda na adresi: www.shinobusi.com. U muzičkom izrazu Šinobusa dominantni su bluz i rok, ali se mogu čuti uticaji pop, džez, fank, klasične, flamenko, kao i vojvođanske tradicionalne muzike. Od objavljivanja prvog albuma 2005. godine bend  je održao oko 300 koncerata.


RIPOFF RASKOLNIKOV ALL STARS (Aus/Hun)

Ripoff Raskolnikov: vocal, gitara
Szabolcs Nagy: klavir
Robert Kepes: bas gitara
Lajos Gyenge: bubnjevi


Ripoff Raskolnikov, genijalni austrijski pesnik i kompozitor krajem maja objavljuje svoj novi CD “Lost & Found”. Njegove pesme govore uglavnom o ljubavi,  izgubljenoj ili srećnoj, i ostalim  malim i velikim stvarima  koje čine svakodnevi život. Stari poznanik naše publike,  on je jedan od najistaknutijih evropskih blues autora čiji se izraz oslanja na muziku Van Morrisona, Tom Waitsa, Bob Dylana i Skip Jamesa. Skromna prefinjenost, dinamično izvođenje i ogromna energija glavne su odlike  njegovog nastupa, a prateći bend sastavljen od mađarskih muzičara je, kako sam voli da kaže „najčvršća ritam sekcija  koju možete naći istočno od Elbe“.


THORBJORN RISAGER BAND (Danska)

Thorbjorn Risager - vokal, gitara
Emil Balsgaard - klavir,orgulje
Svein Erik Martinsen - gitara
Kasper Wagner - sax
Peter Kehl - truba
Soren Bojgaard - bas gitara
Martin Seidelin – bubnjevi

Muzika Thorbjorna Risagera utemeljena je u rhythm'n'bluesu 1950-ih i 60-ih, sa snažnim uticajem zvuka New Orleansa i južnjačkog soula. Njegov snažni glas kreće se negde između Delberta McClintona i David Clayton Thomasa što, uz visokooktansku duvačku sekciju, budi jasne asocijacije na Blood, Sweat & Tears. Za one koji vole da svaku grupu žanrovski odrede, ovaj bend predstavlja ozbiljan problem  jer kroz svoj program vešto prolazi kroz mnoge stilove, izbegavajući svaku kategorizaciju i stvarajući sopstveni stil  koji je sa svakom pločom sve određeniji. Okupili su se 2003.godine, za sve ovo vreme imali su samo jednu personalnu promenu, objavili su 5 CD-a sa uglavnom  autorskim pesmama, svirali su u 17 zemalja, imaju prosečno  po 60-ak koncerata godišnje i najistaknutiji su danski bluz  bend. Novi album nazvan “Track Record” izašao je nedavno i već je pobrao nepodeljene pohvale kritike u mnogim  zemljama u kojima je predstavljen. Svoju promociju u Srbiji  i ovo ostvarenje i njegov autor Thorbjorn Risager doživeće  26. juna na Blues Stocku. 


BILLY & THE KIDS (Hrvatska)

Billie - vocal
Barry - klavir
Robbie - gitara
B.J. - bubnjevi
Dinko - tenor sax
Heny - baritone sax
Jay – kontrabas

BILLIE & the KIDS su nastali sredinom 2009. godine, okupljeni da bi oživeli stil i zvuk pravih r&b sastava  od kraja 1940-tih do kasnih 1950-tih. Već sa prvim snimcima  bend je dobio pozive za nastupe po Švedskoj i Nemačkoj.  Trenutno snimaju svoj prvi album u Vintage studiju u Berlinu,  koji će objaviti nemačka kuća Rhythm Bomb Records. Njihova prava snaga leži u jedinstvenosti, glasu i lepoti pevačice Ivane Starčević Billie, i zato nikako nemojte da  propustite priliku da čujete ovaj bend uživo!


ROCK AND ROLL STREET (Srbija/Madjarska)

László László  Mr. Lazy - gitara, vokal
István Ervin Peszi - kontrabas, bas gitara
Kiss Bertalan Bört - bubnjevi
Gódor Zsolt  Boogie Man – klavir

Rock And Roll Street je osnovan 3. septembra 2006. godine, na terasi legendarnog Mojo Club-a u Senti, u 15 sati i 26 minuta. Tada su odlučili da osnuju grupu koja će svojim stilom dočarati rock and roll zvuk 50 ih, obogaćen muzičkim elementima našeg doba. Najradije slušaju izvođače koji se i danas trude da sačuvaju zvuk legendarnih vremena (The  Planet Rockers, Cigar Store Indians, The Fabulous Thunderbirds, Lee Rocker, Hank T. Morris and Amazing  Buffalo Brothers, Los Straightjackets, The Paladins, i dr.).  Kažu da si imali izuzetnu priliku se još kao mladi muzičari  upoznaju sa izvornim muzičkim i emocionalnim  elementima bluesa, koji je osnova svih današnjih  američkih muzičkih pravaca.


BLUES SUMMIT (Srbija)

U maju 1985. godine emisija “Sav taj džez” Beograda 202 u Taš klubu je organizovala veliki jam session u kome su uzeli  učešće svi beogradski bluz muzičari raspoređeni u četiri postave. Bio je to prvi takav događaj na našoj bluz sceni, koji je pokazao njenu snagu i vitalnost u tom trenutku kao i ogroman potencijal koji tek treba da se razvije. Imamo  zadovoljstvo da, zajedno sa 202-jkom i Vojislavom Pantićem, uz 30-ak domaćih muzičara među kojima je i nekoliko  učesnika iz onog vremena, obeležimo 25 godina od ovog  događaja na ovogodišnjem Blues Stocku. Snimci Blues Summita biće emitovani tokom leta u emisiji “Linija za Jazz&Blues”.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..